Menu

A Láthatatlan Írek és a Liebling...

A Láthatatlan Írek és a Liebling...

Ezer helyen írtuk már, a klubkoncert blog és portál egyik kimondott célja a klubkoncertek látogatásához kedvet csinálni minél többeknek. Olyanoknak is, akik egyébként nem kifejezetten járnak esténként ilyen rendezvényekre. Hiszen a rendszeres látogatók nincsenek túl sokan, és épp ez az – a koncertek és zenészek számához képest mindenképp – alacsony nézőszám az egyik legnagyobb gond. 

Koncert persze sokféle van, vannak amolyan klasszikusak, nézőtérrel meg színpaddal meg belépőjegyekkel. Aztán vannak olyanok, ahol igazából éttermi háttérzeneként hallgathatjuk az előadókat. Itt általában nincs belépő, persze a hely - igazából jogosan - elvárhatja, hogy költsünk náluk valamennyit. Megesik azonban, hogy az ilyen helyen hallható produkció jóval profibb és több annál, mint amit egy sima vacsora mellé bónuszként kapnánk, ezeknél az előadóknál sokan kifejezetten a zene miatt is ellátogathatnak a kérdéses helyekre. Aztán van ahol ezt tudják kezelni, például úgy, hogy azért van belépő is, direkt a zene miatt érkezőknek, netán azoknak, akik egyébként nem feltétlenül költenének egy vacsorányit, van speciális, kedvezőbb ajánlatuk is. És persze kellő helyük az esetleg nem vacsorázó nézők elhelyezésére is. (Igazi profi példa erre az Opus Jazz Club.)

És hogy mindez miért hogy került most ide? Az itt a blogon tavaly év elején már bemutatott The O'Neills csapata Facebook eventjére bukkantunk pár napja. A Lieblingben tartandó koncertjükre csábítottak minél többeket. A helyről épp pár napja írtunk Mayer Fanni koncertje nyomán, nem kicsi, de a tetőterasz, ahol Fanni koncertje is volt, már elég szűk. A The O'Neills csapat zenéje viszont nagyon jó, én időnként hallgatok is a kocsiban egy saját felvételt (kalózfelvételt) tőlük. Jók a zenészek, Hajdú Krisztina pedig egészen különleges hangú énekesnő, aki nagyon-nagyon érzi ezt a műfajt. Szóval gyorsan meg is jegyeztem az eseményt, és ma, jóval a meghirdetett kezdési időpont előtt odaballagtunk az Akácfa utcába, tradicionális ír zenére éhesen. Ahol aztán az első pultos-pincértől hamar megtudtuk, hogy előzetes asztalfoglalás nélkül bizony nem fogunk koncertet hallgatni, mert ez is a szűkebb tetőteraszon kerül megrendezésre.

No jó. Van ez így néha. Mondjuk az esemény eventjénél erre nem utalt semmi, de ne legyünk telhetetlenek. De a fene egye meg! Azért talán erre oda lehetne figyelni, mert kicsi ugyan az esély arra, hogy épp pont most kezdett volna koncertet látogatni egy új, friss, közönségnek alkalmas egyén, de azért nem is kizárt. És bizony sem a csapat, sem a hely megítélésének nem tesz jót egy ilyen malőr…

Utóirat:

Persze, mondhattam volna, hogy írni szándékoztam a koncertről, vagy épp megkereshettem volna valakit a csapatból, - hisz ismerem őket - hogy vigyen be. De egyrészt nem egyedül voltam, másrészt valahogy elvette a kedvem ez a kis intermezzo az egésztől. Van így néha... A zenekar tagjait amúgy ismerem annyira, hogy tudjam, aligha ők a hunyók. A Lieblinget már kevésbé ismerem, az mindenképp elgondolkodtató, hogy miért nem a földszinti nagy terembe szerveznek egy olyan koncertet, ahol eleve 5 zenész játszik, ráadásul igazából kifejezetten egy pub terébe, miliőjébe való zenét.

Utóirat 2:

Most jött az infó a zenekartól, hogy végül a lenti nagyteremben volt a koncert, de ez az utolsó pillanatban derült csak ki. Hát, így jártunk. Vannak azért szervezettebb koncerthelyszínek, oda kell menni. 

Utolsó módosítás: csütörtök, 25 augusztus 2016 23:26
Több poszt ebben a témában: « Még egy zenei portál?

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?