Menu

Rögzítsünk hangot - 1.

Rögzítsünk hangot - 1.

A klubkoncertek látogatása, különösen, ha kezdőbb csapatokról van szó, sokszor valóban egyszeri és megismételhetetlen élményeket ad. Nem ritka, hogy a körülmények szerencsés összjátékának, az épp jó passzban lévő előadóknak, és az épp fogékonyabb közönségnek köszönhetően egy olyan produkció jön létre, amiről már ott érezzük, ezt bizony pontosan így már soha többet nem fogjuk hallani, és milyen jó lenne, ha rögzítettük volna.

A mobiltelefon persze ilyenkor is kéznél van, és a Youtube tele is van mobillal felvett koncertrészletekkel. De az igazat megvallva, külső szemlélőként megnézve ezeket a videókat, nem mindig értjük, miért is kellett ezeket rögzíteni. Nyilván hiányzik az élő zene varázsa, de ezen túl, ezek a felvételek sokszor képben, és különösen hangban nagyon sok kívánnivalót hagynak maguk után. Arra talán jók, hogy azok, akik látták élőben a koncertet, újra átélhessék az élményt, hiszen esetükben előjön egy csomó érzés és emlék, amit a felvétel újra átélhetővé varázsol. De a többiek számára sokszor még az sem világos, hogy az adott előadó zenéjét egyáltalán miért szeretik mások…

Jómagam is sok ilyen koncertet láttam. Nálam a rögzítés már csak azért is fontosnak tűnt, mert azért egy zenéről, koncertről szóló poszt sokkal hitelesebb, ha rögtön egy ott készült videó is linkelve van benne. A mobilos felvételeket eleve kihagytam, azonban az folyamatosan ott motoszkált bennem, hogy a mai elektronikai-eszköz dömping biztosan kínál olyan megoldásokat, amelyek sokkal magasabb minőségű rögzítést tesznek lehetővé, de amelyek mégis viszonylag egyszerűen használhatóak, nem kell hozzájuk komplett stáb, sőt, lehetőleg még igazán komoly rákészülés sem. Azért is éreztem ezt fontosnak, mert egy átlagos klubkoncerten nemigen van mód optimális kamera és pláne mikrofon elhelyezésre, és az sem szerencsés, ha túl sok állványt, vezetéket, miegymást kell használnunk, ami aztán a nézőknek, vagy épp a személyzetnek csak útban van. A kép rögzítése a kisebbik gond, bár az igaz, hogy a koncerteken általában sötét van, de a modern optikák és érzékelőlapkák ezzel azért már megbirkóznak, egy videózásra is használható DSLR, vagy egy egyszerűbb kamera már sokat dobhat a minőségen. A megfelelő hang felvétele sokkal nagyobb gond.

Korábban már írtunk arról, hogy egy hangosítással rendelkező koncerten adná magát a lehetőség, hogy kérjünk egy vonaljelet a keverő kimenetéről az ott dolgozó hangtechnikustól, hiszen az biztos profibb mint amit mi csinálnánk. Hát, az lehet hogy profibb, viszont a mi céljainkra szinte bizonyosan nem jó, mert messze nem kiegyenlített benne a különböző mikrofonok jele, hiszen az adott terem akusztikájához és méretéhez optimalizált (kevert) jelet tartalmaz. Adott esetben a dobot vagy épp egy villanygitárt szinte alig kell erősíteni, a halk énekesnő potméterét viszont a maximumra kell tolni. A teremben ez jó eredményt ad, hiszen ott az erősített énekesnő mellett 'élőben' halljuk a dobokat meg a gitárerősítőt, viszont a keverő kimenetéről rögzített jelben már ezek a hangszerek nem lesznek ott. A keverés előtti, sávonkénti jel már jó lenne, de egy klub keverője nem biztos hogy ki tud adni ilyen jelet, meg aztán ez már azért komolyabb rákészülést igényel, mindenképp túl megy a szimpla szívesség kategóriáján.

Mindenképp valamilyen mikrofonos megoldást szerettem volna. Szerencsém volt, az Audio-technica hazai képviselete segített, így módom volt elég sok különböző mikrofont kipróbálni. Persze a próbák ilyen esetekben mindig esetlegesek kicsit, hiszen minden helyszín és minden koncert más, tehát messze nem az igazi teszteknél megszokott, teljesen azonos körülmények között lettek kipróbálva a mikrofonok.

Elsőként térmikrofonos (vagyis a teljes színpad, az összes közreműködő játékát/hangját egyben rögzítő) felvételre gondoltam. A hang rögzítésére egy memóriakártyára dolgozó Tascam gyártmányú négycsatornás felvevőt használtam. A felvevő saját mikrofonnal nem rendelkezik, viszont a tetején remekül rögzíthető akár több mikrofonkengyel is. Elvileg ez egy egyszerű megoldás, a megfelelő iránykarakterisztikával rendelkező mikrofont a mindenféle visszaverődő- és közönségzaj sem fogja zavarni.

Hogy pontosan milyen mikrofonokat próbáltam ki, és hogy milyen tapasztalataim voltak velük, egyéltalán működőképes volt-e az elképzelésem, azt a következő posztokban mesélem el. Elöljáróban annyit azért elmondok, hogy hangot felvenni, legalábbis elfogadható minőségben, jóval macerásabbnak bizonyult, mint képet. És az is kiderült, hogy a hangfelvétel bizony nem a lusta emberek sportja... 

Utolsó módosítás: kedd, 10 január 2017 09:15

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?