Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

Gitárt a gitárboltból

Gitárt a gitárboltból

Biztos nem én vagyok az egyetlen olyan zenekedvelő, akinek megfordul a fejében, hogy jó volna nem csak hallgatni a zenét, hanem csinálni is. Ha nem is vágyunk a színpadra, de legalább egy hangszeren tanuljunk meg játszani. És ha valaki eljut ide, talán legtöbbször a gitár jut elsőként eszébe. Mert egy gitáron szinte mindent el lehet játszani, épp jó a mérete és különben is, nagyon jól mutat a szobában. Ha az ember viszi magával, messziről hirdeti hogy tulajdonosa bizony zeneértő, akinek az ereiben is a zene ütemére áramlik a vér. Egy gitár cool és sexy és divatos és különbenis.

No. Az első lépés persze az, hogy gitárt kell szerezni. Lehet persze kölcsönkérni valahonnan egy régi nejlonhúros darabot, és igazából az első lépésekhez ez jó is lehetne, de hát akkor kimarad a birtoklás érzése, és egy kopott öregedő akusztikus gitár messze nem annyira cool és sexy... Szóval, venni kell egyet. De hol? A világháló persze tele van ajánlatokkal, de ha nem tudjuk igazából mit szeretnénk, pontosabban mi is való nekünk, (és ilyenkor még általában nem tudjuk) talán nem elvetendő ötlet egy hangszerüzlet személyes felkeresése. Ez rögtön meg is szűri a rengeteg netes találatot, hiszen még a komoly webes áruházként kinéző portáloknál is kiderülhet, igazi, árukészlettel bíró fizikai üzlet nincs a projekt mögött, nincs hová elzarándokolni.

Ilyenkor kerülhetnek képbe a klasszikus hangszerüzletek. Persze most már ezeknek is van mindenféle weboldala meg webshopja, de zömében pont ezek azok, amelyek nem kínálnak csillió kedvezményt, nem tartalmazzák – virtuálisan – a világ összes gitárját, és talán nem is itt vannak a legjobb árak.

De ha betérünk egy ilyen üzletbe, rájövünk, hogy van náluk valami, ami ezeknél sokkal fontosabb: Ez pedig a szakértelem.

Jómagam az Árkádia hangszerboltba jutottam el az első gitárt kiválasztani. Nem teljesen magamtól, egy gitáros barátom (Szabi a Hollywoodoo-ból) ajánlotta őket, és azt is mondta, hogy a választáskor hallgassak rájuk, mert értenek hozzá. Így is történt, én elmondtam, hogy körülbelül mit szeretnék játszani a gitáron, és nagyjából mennyi pénzem lenne rá, mire ők ajánlottak néhány megoldást. Közben azonban beszélgettünk a gitárokról, arról hogy mire is érdemes figyelni. Aki kívülállóként zenélésre adja a fejét, abban sokszor lehet egy olyan érzés, hogy kicsit közelebb szeretne kerülni ehhez a világhoz, szeretne ennek a zenészvilágnak a tagja lenni. És itt az Árkádiában érzik ezt, aki ide betoppan, és van kedve kérdezni és beszélgetni, az hamar érezheti úgy, hogy tagja lett egy közösségnek, még ha egyelőre nem is tud lefogni egy rendes akkordot.

Az Árkádiáról tudni kell, hogy már több mint 15 éve léteznek, ezalatt elég szépen fejlődtek és nőttek, pedig elmondásuk szerint ez nem könnyű. Mint fentebb említettem, rengeteg új webes kereskedő jelent meg, köztük sok külföldi is. Ezeknél az árak sokszor kedvezőbbek, hiszen általában nem raktároznak, így jóval alacsonyabbak a fix költségeik, és a külföldi székhelyek okán a mindenféle adók és egyéb állami sápok is jobban kicselezhetőek. - Ez utóbbi persze a komolyabb piaci szereplőkre nem jellemző, inkább az úgynevezett szürke importőrök esetén jöhet a képbe. Ezek azok az eladók, akik különböző hirdetési portálokon kínálják a portékájukat, gyakorlatilag magánszemélyként, sokszor jóval kedvezőbb árakon, mint bármelyik kereskedő.  

Ezzel nyilván nehéz versenyezni. Azonban az Árkádia rengeteg pluszt tud nyújtani a néhány százaléknyi árkülönbözet fejében:

  • Először is ugye itt kipróbálható, megfogdosható a kiszemelt hangszer. És még egy csomó másik, összehasonlításként.
  • Aztán van saját szervizük, tehát bármilyen beállítás, finomhangolás, netán az első húrcsere mind-mind megoldható helyben. Ha gitárunk esetleg baleset éri, netán komolyabb átalakításba, mondjuk hangszedőcserébe fognánk, itt ezt is megoldják.
  • Ha kiegészítőkre van szükségünk, például egy táskára, az is rögtön kipróbálható, nem otthon derül ki, hogy mégsem fér bele a gitár a tokba.
  • A legfontosabb: szinte végtelen mennyiségű tanácsot, segítséget kaphatunk élőszóban. A megfelelő húrok kiválasztásától az optimális hangszertartásig rengeteg okos tanácsot hallhatunk, ami kezdőként mind jól jöhet.
  • Az Árkádia adott esetben abban is partner, ha később továbblépnénk, és mondjuk cserélnénk a gitárunk.

Szóval ez egy jó hely, na. Ráadásul nézelődni való is van szép számmal. Mert bár azt írtam fentebb, hogy egy hagyományos üzlet sokszor szűkebb választékot tart mint egy nagy webshop virtuális készlete, azért élőben szembesülni az Árkádia gitárkészletével, az valóban lenyűgöző. A belépő szinttől a valóban drága mesterdarabokig minden van, minden formában, méretben és színben. Bármilyen zenei stílus, bármilyen játékmód is áll közel hozzánk, itt találunk ahhoz megfelelő hangszert. Bizonyítékul álljon itt pár kép:

   

   

Természetesen az Árkádia nem csak gitárokkal és kiegészítőikkel foglalkozik, van itt minden ami a zenéhez köthető, furulyától a hordozható hangfelvevőkig. De kétségtelen, hogy a boltba lépve azért szembeötlő, hogy melyik is a bolt csapatának kedvenc hangszere. Szóval engem meggyőztek. Valójában én is nagy barátja vagyok a webes vásárlásnak, de be kellett lássam, azért a hagyományos, bolti vásárlás is lehet érdekes. És itt vásárolni jó. Ráadásul hangszert nem vesz az ember minden nap. Amikor én vettem, és végül is megvolt a kiszemelt darab, mielőtt megkaptam, az eladó leült vele, behangolta és szépen végigpengetett rajta pár akkordot, mondta is közben, hogy kipróbálás, ellenőrzés nélkül nem adnak ki hangszert a kezükből. És ha belegondolunk abba, hogy egy külföldi webáruház csomagküldő rendszerénél ez valószínűleg csak annyiból állna, hogy a gyártó raktárából leemelt, becsomagolt hangszer utazik egy kicsit ide-oda európában, míg végül hozzánk érkezik, de igazából eközben rá se néznek, hát az Árkádia módszere valahogy csábítóbb...

A bolt az Erzsébet körúton található, de érdemes a választékukat átfutni a neten is. (http://www.arkadiahangszer.hu/)

Utolsó módosítás: hétfő, 04 július 2016 08:09

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?