Menu

Őszi menü

Őszi menü

Az utóbbi időben több olyan írás is szembejött a neten, amelyekben arról volt szó, hogy bár mi magyarok alapvetően nyavajgó és panaszkodó népség vagyunk, akiknek sosem jó ami van, mégis be kell látnunk, van pár olyan dolog, amely igenis előnyére változott az elmúlt, mondjuk 10-15 évben.

Azt gondolom, az egyik ilyen terület a gasztronómia, pontosabban a budapesti vendéglők általános színvonala. Manapság már jóval kevesebb rizikót hordoz magában egy ismeretlen vendéglátóhelyre beülés. Míg korábban divatos, trendi, puccos helyeken is érhettek kellemetlen meglepetések - sőt, épp ezeken a legtöbbször, mintha a tulajdonosok azt gondolták volna, egy ilyen hely önmagában is eladja magát, a konyhára kár költeni - manapság ettől már egyre kevésbé kell tartani.

Hogy ez mennyire így van, arra jó példa a már bemutatott Fat Mo's mulató. Írtunk a helyről már többször, merthogy ezen a húszas évek Amerikáját idéző helyen minden este élő zenét lehet hallgatni, méghozzá swinges, soulos, jazzes melódiákat. Amire akár táncolni is lehet, ez pedig mostanság pesten kevés helyre jellemző.

De ezen felül a konyha is érdemes a figyelemre. Pár napja ott jártam, épp az őszi ételsor fotózásán. (Bizony, manapság ez már egy külön esemény, képek nélkül már nincs is étlap, különösen online formában. Egy étterem honlapjára, facebook oldalára profi képek kellenek. Ezek elkészítése viszont munka és idő, eleve egy jó fél nap, mire a séf „végigfőzi” az étlapot.) Persze ez nem volt teljesen véletlen, szóltak előre, hogy lesz egy ilyen fotózás, és ha van kedvem, akár el is mehetnék, legalább végigkóstolom a menüsort.

No most. Az tudható, hogy ez - mármint firkászokat hívni ilyen eseményekre - bevett szokás a vendéglátásban, hiszen a hírverésre minden helynek szüksége van. Vannak is blogok és bloggerek, akik direkt keresik az ilyen alkalmakat. Aztán vannak olyan blogok, amelyek az objektivitásuk megőrzése miatt kifejezetten kerülik az ilyen eseményeket. Jómagam azt gondolom, mint mindig, itt is a középső út lehet az üdvözítő. Hiába is tagadnánk itt a klubkoncert portálnál, ahogy vannak kedvenc előadóink, épp úgy nyilván vannak kedvenc helyeink is. Ezek épp azért lettek kedvenceink, mert tetszik amit és ahogy csinálnak. És ha így van, miért ne élnénk az általuk felkínált lehetőségekkel? Szóval elmentem, és megkóstoltam pár fogást. És nem csalódtam. A tálalással itt sosem volt gond, hogy úgy mondjam, megadják a módját egy vacsorának ezen a téren is. Fontos szempont ez, azt gondolom, hogy egy otthon elkészített fogás és egy vendéglőben elköltött között ez az egyik legnagyobb különbség. Otthon senki nem fektet annyi energiát a tálalásba, a fogások feldíszítésébe, mint amit egy profi vendéglátóhelyen tapasztalunk. (Eleve ritka lehet, hogy valaki mondjuk azért tartson otthon ötféle friss fűszernövényt, vagy hatféle friss szószt, hogy aztán szó szerint csak 1-1 levelet, vagy -csöppet tegyen az elkészült fogás mellé a tányérra.)

Az ízek, a felhasznált alapanyagok, a minőség pedig rendben van, nagyon is. A Fat Mo's persze meglehetősen egyedi hely. Az alkoholcsempészek és a maffia korát idéző berendezés, a vitrinekben található 'relikviák' és persze az esti koncertek, különösen a péntek-szombati Fat Mo's Band koncertek önmagukban is érdekessé és vonzóvá tehetnék a helyet. Ráadásul még az italválaszték is rendben van. Mégis úgy tűnik, a tulajdonosok nem álltak meg itt, hanem odafigyelnek a konyhára is. És ez jól van így, nagyon is. A választék is rendben van. Ez nem az a hely, ahol könyvszerűen vastag étlapot találunk, ráadásul véleményem szerint a hely hangulatához leginkább a stékek vagy az igazi marhahúsos hamburgerek illenek, de arra nagyon is odafigyelnek, hogy a séf ajánlatai között a legkülönbözőbb ízléssel rendelkező vendégek is találjanak egy-egy kedvükre való fogást. Bármilyen húsféleségre, szárnyasra, netán halra vágynánk, ugyanúgy találunk kedvünkre valót, mint ahogy az esetleges ételallergiában szenvedők sem mennek haza üres gyomorral. 

Az árak? No igen. Azok a hely színvonalához passzolnak. Nem alacsonyak, de azért nem is megfizethetetlenek. Lehet, hogy nem leszünk minden este vendégek, de mindenképp érdemes kipróbálni! Most még a szellősebb, de kicsit talán szűkebb és a helyre kevésbé jellemző kerthelyiség is üzemel, aztán, ahogy ősziesebbre fordul az idő, újra a 20-as évek klubjait idéző pincehelyiségek és a tágas boxok adják a hátteret egy igazi, 1920-as estéhez.

Az asztalfoglalás ajánlott, a Fat Mo's honlapján és főképp a facebook oldalukon lehet tájékozódni a tudnivalókról.

Pár kép még, ha már ott jártam:

 

Utolsó módosítás: hétfő, 22 augusztus 2016 17:52
Több poszt ebben a témában: « Babka Jazz, bor, Balaton »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?