Menu

Youtube

Youtube

Tegnap beszélgettem egy éneketanár ismerősömmel. Ő magántanárként dolgozik, régen csinálja ezt, keresett, igazából 'kihalásos alapon' lehet bejutni hozzá. Így aztán elég sok 'profi' tanítványa van, pályájuk elején járó színésznők, musical színészek, operettisták de pop és rock énekesek is, akik szeretnék jobban megismerni és jobban használni a hangjuk. Szóba került, hogy bizony, még az ilyen hivatásszerűen a színpadon működők közül is milyen sokan vannak, akik nem hajlandóak foglalkozni az önmenedzseléssel. Olyan dolgokra gondolok itt, hogy nem csinálnak rögtön az induláskor a privát mellett rajongói Facebook oldalt (amikor még lenne mód szétválogatni a nagynénit a rajongótól), vagy épp nem kezdik el komolyan, külön névlistában gyűjteni a hivatásukkal kapcsolatos kontaktokat. És, ami a legnagyobb baj, nem kezdenek el az első pillanattól jó minőségű felvételeket tartalmazó Youtube csatornát készíteni.

Ez utóbbi az, amit egyszerűen képtelen vagyok megérteni. Merengtünk és borongtunk már itt a klubkoncerten arról, hogy nagyon sok a tehetséges előadó, jóval többen vannak, mint amennyire egyáltalán »fizetőképes« kereslet van. Lehet egyébként, hogy ez nem újdonság, és ez mondjuk 100 évvel ezelőtt is így volt, akkor is voltak számosan kis »énekesnőcskék«, akikből csak ritkán lettek orfeum- vagy filmcsillagok. Szóval lehet, hogy ez nem is kortünet, egyszerűen ez a világ sora...

Azonban most van egy hatalmas előny minden korábbi korszakhoz képest, mégpedig az, hogy soha ilyen könnyű nem volt megmutatni magunk a közönségnek. Mióta a klubkoncertet csinálom, volt már néhány eset, amikor ismerősök ismerőseitől jött olyan kérdés, hogy mondjuk egy kampányhoz, vagy épp egy céges eseményre keresnek előadót, ilyen és ilyen paraméterekkel, van-e ötletem, hiszen én annyi fiatal tehetséget hallok. És ilyenkor szoktam gondban lenni, ugyanis valóban sok jelöltem van, de olyat találni köztük, akiről egy idegent is meggyőző, valóban korrekt minőségű videó van a legnagyobb megosztón, hát olyat sokszor nem könnyű. Az ilyenkor nem segít, hogy én már hallottam az illetőt többször is színpadon, tudom hogy milyen produkcióra képes, tudom hogy milyen vagány vagy épp elbűvölő tud lenni. Itt tényleg igaz az, hogy

ami nincs fent a neten, az nem létezik.

Manapság elfogadható minőségű képet(videót) készíteni igazán nem bonyolult és drága dolog. Normális fényviszonyok között egy telefon, vagy egy akciókamera is jó eredményt produkál. A jó minőségű hangrögzítés már nehezebb kérdés, de azt gondolom, aki egy kicsit is benne van a zenei világban, annak alighanem van egy csomó ismerőse a zenészek között. Márpedig azt tudom, hogy manapság, ha egy hálóval összefogdosunk 5-6 random zenészt, akkor lesz köztük olyan, aki otthon foglalkozik felvételek készítésével, keveréssel, vágással. Talán van pár mikrofonja is, és van a laptopján valami stúdióprogram. Biztos vagyok abban, a szükséges felszerelést mindig össze lehet szedni a baráti körből. Egy próbatermi, vagy stúdiós klipet felvenni igenis nem megoldhatatlan feladat. Lehet, hogy kicsit több munkát igényel a házilagos kivitelezés, de megoldható. A lényeg, hogy jó minőségű legyen a végeredmény. Ez nyilván minden közreműködőnek, a kísérő zenészeknek is 'reklám' lesz, tehát meghálálja az erre fordított időt. És mellesleg tök jó buli is lehet.

De ha nem ezt válasszuk, akkor is el lehet menni egy stúdióba, és fel lehet venni egy dalt, akár rögtön képpel együtt is. A stúdiók óradíjai pár ezrestől elérhetőek, és ha csak egy, otthon épp eléggé begyakorolt dalt akarunk rögzíteni, nem kell napokig ott ülni. (Hogy ez pénz és beruházás? Persze. Bocs, azt hittem, ezzel akarsz foglalkozni…) Ráadásul a stúdiókban találhatunk szakembert is, ha mégsem érzünk magunkban kellő hangmérnöki ambíciókat.

Ebben a műfajban ez a kedvenc videóm, egyszerű, és abszolút hatásos. Ha megnézitek, ezt akár egyetlen kamerával (persze nem csak egyszer eljátszva a dalt) is fel lehet venni. Viszont a hang nagyon rendben van, biztos hogy bármilyen promoternek, menedzsernek, szervezőnek bátran megmutatható a felvétel. 

Vannak itthoni példák is persze, a Volumen Live Session felvételei például szintén bejövősek:

Igen, igaz, telített a zenei piac, ugyanakkor számos ingyenes lehetőség van egy produkció népszerűsítésére. Gondoljunk csak arra, hogy ma már minden fellépésnek, hakninak van Facebook eventje. Ott ezek a felvételek linkelhetőek. Néhányan élnek is ezzel a lehetőséggel, de meglepően kevesen. De itt vannak a blogok, zenei portálok is. Sokan vagyunk, sokfélét írunk a zenéről. Szívesen adunk hírt bármiről, csak legyen rá mód. Én bizony sokszor botlom abba a problémába, hogy az épp bemutatott csapatról nem tudok videót linkelni, mert nincs megfelelő.

Nem is értem. Aki erre nem fordít figyelmet, mire számít? Hogy fogja kiválasztani egy koncertszervező, vagy egy fesztivál programját összeállító team? Arra számítunk, hogy a híres menedzser vagy szervező besétál egy random koncertünkre a bulinegyed 2/A pincéjébe, és majd jól beleszeret a művészetünkbe, minek folyományaként tálcán kínálja a lehetőséget és a világhírt? Ugyan...

De mindegy is. Visszakanyarodva az indító énektanáros sztorihoz, amikor azt mondtam, hogy bizony túl sok a szép hangú énekeslány, az iskolák számolatlanul ontják magukból a tehetséges előadókat, akkor ő erre azt mondta, hogy ez nem baj. Az előadó-művészet messze nem csak az énekről és a tehetségről szól. Nyugodjak meg, mindig lesznek, akik pontosan tudják, mit szeretnének elérni, lesznek céljaik, és tudni fogják, ezt hogy érjék el. Az olyan szövegeknek, hogy „X.Y. csak szenved, nem jut előre, pedig milyen tehetséges”, szerinte nincs jelentősége. A tehetség nem csak az énekelni vagy zenélni tudásból áll…

Lehet, hogy igaza van.

Csak közben bosszant, hogy egy csomó X.Y. milyen tehetséges, és mégsem jut előbbre...

 

Ha egyetértetek ezekkel a gondolatokkal, osszátok meg a posztot, ha nem, akkor is. És szóljatok hozzá, akár itt lent, akár Facebook csatornánkon.

 

Utolsó módosítás: hétfő, 26 szeptember 2016 19:07
Több poszt ebben a témában: « Hegedüljünk vagányul! A szökés... »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?