Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

Hegedüljünk vagányul!

Hegedüljünk vagányul!

A klubkoncert.com oldal szerzőjeként viszonylag sűrűn járok koncertekre. Ezekről, legalábbis magukról a produkciókról általában lehet is olvasni itt a portálon. Ugyanakkor egy csomó olyan érdekesnek tűnő momentum, tapasztalat, kérdés kerül elém folyamatosan, amiről a koncertbeszámolókban nem esik szó, pedig lehet, hogy mások számára is érdekesek lehetnének...

Nemrég írtunk a Green Spirit csapatáról, amelynek egyik meghatározó tagja a hegedűn játszó (civilben amúgy építészmérnök) Mészáros Dominika (Domi). Aki már látta színpadon játszani, az tudja, hogy az ilyen 'könnyebb' - de vonóshangszereket is tartalmazó - műfajoknál (kortárs country, ír zene) megszokott módon Domi is szinte az egész testével, mozogva-táncolva, a zene ütemére hajolva, lendületesen játszik. Engem régóta érdekel, hogy a klasszikus zenében megszokott nagyon is merev és szertartásos hegedűjátékkal szemben ez a laza játékmód vajon könnyebb, vagy épp nehezebb a zenészeknek.

Egy múlt heti beszélgetés során most végre módom volt megkérdezni erről őt, mint valóban illetékest, az alábbiakban Domi véleményét olvashatjátok a kérdésről.

Domi: - Jól látod, ez a klasszikussal való kontraszt nehéz lépés volt nekem is. Eredetileg én is ugyanúgy a klasszikust tanultam, ahol a látványnak gyakorlatilag nincs szerepe. A hangszer megfelelő tartása, és az azon való optimális játékstílus az elsődleges.

Ebben az ír zenei műfajban azonban ez az általad említett játékstílus az alapkő. Sokáig én sem így játszottam. A fordulópont akkor jött el, amikor a Barabonto zenekarban hegedültem pár hónapot. Az ottani gitáros srác, Csüli buzdított mindig, hogy higgyem el, az emberek a "szemükkel hallgatják a koncertet". Úgyhogy az ő hosszú noszogatása volt, ami végül kizökkentett az elmélyült vigyázzban állós, távolba révedős hegedülésből. (Ami egyébként a látszat ellenére valójában kényelmesebb, mint ez a mostani játékmód.)

Kk: - Értem. Kicsit olyan, mint amit nyelvtanulás kapcsán hallottam. Ha elég gyorsan beszélsz, mindegy hány hibát ejtesz. Vagyis az esetetekben, ha elég látványosan játszol, nem akkora baj, ha néhány hang nincs pont a helyén. (Nem mintha te sokat hibáznál, persze.)

Domi: - Köszi. De igen, ez sajnos így van. Ezt is meg kellett tanulni. Egy komolyzenei zenekarban, különösen egy kisebb kamarazenekarban nem lehet hibázni, ezt az ilyen koncertek értőbb közönsége azonnal kiszúrja. A tempósabb és lazább ír zenei koncerteken egy-egy nem tökéletesen pontos hangnak messze nincs akkora súlya, ennél sokkal fontosabb, hogy 'látványelemként' is ott legyünk a színpadon. Ha ez fejben lezajlik az emberben, akkor már könnyen megy, lazábban kell felfogni a játékot, annyi az egész.

Kk: - Ha jól gondolom, itthon a hegedűtanulás mindenképp klasszikus alapokon nyugszik?

Domi: - Amennyire én tudom, igen. Szervezett, iskolai keretek között mindenképp, Magántanárhoz persze járhatsz. De én azt mondom, azért a komolyzenei alapok nem feleslegesek, tehát ez egyáltalán nem biztos, hogy akkora baj, és nem is kívánom szembeállítani a klasszikus zenét az ír zenével.

Talán egy kivétel van, ezek pedig a népzenészek. Ők egy külön kategória, ahogy hallom, sok esetben nagyon sajátos módon tanulnak, gyakorlatilag "apáiktól", egy hagyományosabb, a régebbi korokat idéző rendszerben. Ők sokszor máshogy fogják a vonót is. Bevallom, ez a terület számomra is kissé rejtélyes, nem nagyon sikerült közelebbi eszmecserébe bonyolódnom még népzenét játszó vonós zenészekkel. Néha kicsit mintha fölöttünk állónak éreznék maguk, de még nem fejtettem meg, hogy miért. Az tény, hogy nagyon más és egyáltalán nem könnyű zenei stílus az is.

De visszatérve a kérdésedre, biztos, hogy egy átlagos anyuka, aki úgy dönt, hogy beadja a gyermekét hegedűt tanulni, csak olyan zenesuliba adhatja, ahol a klasszikus játékmódot tanulja a csemete. Ha valaki direkt azért szeret bele a hegedűbe, mert lát néhány modern, mondjuk épp ír zenei csapatot, akkor persze nehezebb, és talán kevésbé érdekes lesz számára a klasszikus iskola. De semmiképp sem felesleges amit ott megtanulhat, és erre rá is fog jönni később.

...

Na. Nagyjából ennyi, amit erről a kérdésről Dominika elmesélt. (Mosolygott is azon, amikor elmondtam, hogy én ebből bizony csinálok egy posztot.) A beszélgetés folyamán szó esett persze még sok mindenről, például arról is, miért választ valaki pont hegedűt hangszerül, és az aktuális zenekari tervekről is. Fogunk is még írni Domiról meg a többiekről, mert alighanem mozgalmas lesz az idei koncertszezonjuk.

A poszt végére most nem egy Green Spirit videót teszünk ide, hanem a táncolva hegedülés témájához abszolút passzoló Lindsey Stirling klippet:

(A poszt nyitóképe Szvoboda Péter munkája.)

Utolsó módosítás: kedd, 28 június 2016 14:21

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195
Több poszt ebben a témában: « Zenélni, szabadon Youtube »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?