Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

Pultos kerestetik

Pultos kerestetik

Ez persze nem igazi álláshirdetés, ha csak annyiban nem, hogy a Gozsdu Udvar legtöbb vendéglátóhelyén valóban szinte folyamatosan keresnek pultosokat. De vajon mi az oka, hogy ez ilyen hiányszakma? Erről beszélgettem pár szót Andrással és Péterrel, egyik kedvenc helyem, az ikonikus GMK két műszakvezető pultosával.

Az ember azt gondolná, egy ilyen munkakör főnyeremény azoknak, akik szeretnek az éjszakában pezsegni, szeretnek beszélgetni, és bírják is az éjszakázást. Hiszen gyakorlatilag bulizhatnak, miközben még fizetést is kapnak érte. És valóban sokan gondolják így.

Pedig ez messze nem a valóság...

Még tavaly írtunk egy posztot, amelyben kicsit bemutattuk Andrást, a GMK egyik munkatársát. Akkor már esett szó arról, hogy bizony az igazi pultosság egy szakma. Sok minden kell hozzá, a megszerezhető tudáson kívül készségek és képességek, és persze az is, hogy valakit érdekeljen ez a terület, például az italok világa. Nem árt szeretni az embereket, meg kell találni a hangot a vendégekkel. Most újra ezt nem is írom le, aki akarja, megolvashatja a korábbi posztunkban.

Itt inkább arról írok, miért is olyan nehéz ilyen kollégákat találni. Egy ideje szinte folyamatosan látok ilyen jellegű hirdetéseket sok klub és bár Facebook oldalán. Persze a nyári idegenforgalmi szezon is belejátszik ebbe, sok környékbeli klub nyit kerthelyiséget, akár külön italos pultokkal, ahová nyilván népesebb személyzet is kell. De messze nem csak ez az ok. Ebben a szakmában azért úgy látom, viszonylag nagy a fluktuáció. Sok arcot csak pár napig látok, aztán eltűnnek. Erről, vagyis hogy miért olyan nehéz állandó és jól működő személyzetet találni, kérdeztem Pétert. Ő azzal kezdte, hogy eleve több kategóriája van a jelentkezőknek. Vannak a profik, akiknek már tényleg van múltjuk, tudják mivel jár ez a munka, és szeretik is ezt csinálni. Ők azonban sok esetben külföldön próbálnak szerencsét, érthető - anyagi - okokból. (Ráadásul egy jó pultos mindenképp beszél akár több nyelvet is, tehát ez sem jelent akadályt a külföldi boldogulásnál.) Néhányan persze itthon maradnak, de ők vagy fixen beépültek már egy-egy helyre, és nem is akarnak váltani, vagy megpróbálnak itthon is komoly pénzt keresni, amit a hazai klubtulajdonosok sokszor nem fizetnek már meg. Itt kapcsolódott be András, aki hozzátette, hogy a szakma - a fentiek miatt is – folyamatosan hígul.

Nagyon sok olyan fiatal van, akik elvégeznek valamilyen gyorstalpaló báros/mixer tanfolyamot, aztán azonnal sok pénzt akarnak keresni. A sok persze relatív, ezek a teljesen gyakorlatlan kollégák jóval alacsonyabb pénzekért is elvállalják a munkát mint a profik, hiszen úgy gondolják, a borravalókból még összejön a többi. Amit nem tudnak, és ezt már megint Péter meséli, hogy ez a munkakör mennyire fárasztó. Délutántól hajnalig bizony sok óra eltelik, és közben folyamatosan dolgozni kell, mosolyogni, kedvesnek és pontosnak lenni, pénzt számolni. Az első perctől az utolsóig egyforma színvonalon. Ez pedig nehéz, és Péter tapasztalata szerint (komoly tapasztalat, elég sok új jelentkezővel tettek próbát az elmúlt évben) a mai 20-22 éves korosztály bizony ezt nem bírja, nem akarja vállalni.

Sok olyan dolog van, ami meglepetésként éri a kicsit elszállt, nem teljesen a földön járó kezdőket. Néha egész banálisak is, például, hogy munkaidőben a profi helyeken a pultosok nem ihatnak alkoholt. Ezen sokszor meglepődnek, fel is háborodnak, pedig igazából ez a természetes. Sok esetben gondot okoz az is, hogy ezeken a helyeken van bizony egy bizonyos hierarchia, rend. És ennek fenntartását a műszakvezetők meg is követelik. (Aki látott már vendéggel tömött, csúcsra járatott pultot, tudja mire gondolok. Nincs idő tévedni, kényeskedni, hibázni.) Vannak, akik nem bírják elviselni, hogy igenis mások utasíthatják őket, és néha bizony olyan munkákat, vagy munkafolyamatokat is meg kell tenni, ami kevésbé elegáns és nem passzol a Coctail című moziban, Tom Cruise által alakított figuráról bennünk élő képhez. Ahogy én látom, egy jó pultos egyszerre tud figyelni mindenre, a vendégekre, a kollégákra, a vendégekkel történő beszélgetés közben is képben van, hogy épp mi történik a háta mögött. - Ez is fontos, a pult mögött szűk a hely, poharakkal és üvegekkel teli kézzel/tálcákkal jönnek-mennek a kollégák. Mindeközben folyamatosan figyelni kell a készleteket, feltölteni a jeget, cserélni a söröshordókat... van munka elég, és ha igazi erős nap van, akkor ezt mind egyszerre kell elvégezni.

Itt András megint csak szóba hozza, hogy mennyire fontos, hogy a kezdők akarják ezt csinálni, vagyis legyen bennük affinitás a vendéglátás és a vendéglátós szakma iránt. Saját példát is tud mondani, hogy ez (mármint a kellő érdeklődés) sokszor fontosabb, mint a végzettség. Egy igazán nyitott, érdeklődő és elszánt amatőrből nagyon jó pultos válhat, de egy a vendégeket utáló, bár profi végzettséggel rendelkező pultos inkább hagyja abba, és keressen valami mást.

Amit én látok itt, hogy az újonnan érkezőket segítik. Ugyanakkor az is igaz, elvárják, hogy ha valaki beáll a pult mögé, akkor valóban számíthassanak rá a többiek. Épp ezért az új kollégának bátran be kell vállalnia, ha valamit nem tud, vagy nem ért. Inkább elmondják újra, mintsem hogy aztán, - a komoly, hajtós időszakban, amikor már kevesebb idő van a segítésre - probléma legyen. Fontos az is, hogy lássák az új kollégában az érdeklődést, lássák hogy komolyan veszi a munkát. Ha ezen kívül a vendégekhez is megvan az affinitás, az út már csak előre vihet...

Szóval rajta, ha valaki ezt a posztot olvasva úgy gondolja ez pont neki való, akár azonnal jelentkezhet is, a Gozsdu Udvar szinte bármelyik kocsmájában/bárjában. Bár ha tényleg meg akarja ismerni a szakmát, talán legjobban a Gozsdu Manó klubbal jár.

Hogy a vendégekkel jól bánni mennyire fontos, ez a kis videó is mutatja: 

 

 

Utolsó módosítás: péntek, 09 június 2017 07:33

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?