Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

De mi van az írekkel?

De mi van az írekkel?

A The Scarlet frontemberéről, Fekete-Szűcs Dánielről szóltunk már több írásban is. A klubkoncert blog indulásakor (még a korábbi felületen) az elsők között szerepelt itt a Dani által alapított The Scarlet csapata. Azóta több más projekt - például a szintén általa kitalált The O'Neills zenekar - kapcsán is beszélgettünk, és ezekről írtunk is. Azonban az utóbbi időben mintha kevesebbet hallottam volna a nevük. Ilyenkor, Szent Patrik napja előtt persze felerősödik az ír zenét játszó csapatok körüli zaj, erről is jutott eszembe, hogy érdemes volna beszélgetni egyet Danival, hogyan és merre is tartanak a projektjei.

Egy kis pesti kávézóban ültünk le. Eredetileg nem terveztem posztot írni a beszélgetésről, de néhány gondolatot azért mégis lejegyzek. Az első kérdésem a The Scarletre vonatkozott:

Dani: Jól érzed, a 2016-os év kis átmeneti stagnálást jelentett a The Scarlet életében. Sok oka van ennek, szakmai és magánéleti is. Szimplán sok minden történt, és nem csak nálam, hanem a zenekar többi tagjánál is. Munka, egyetem, a nagybetűs élet történései… A 2015-ös EP és az azt követő országos koncertturné nagyon jól sikerült, elhelyezett minket a műfaj zenei palettáján. Tavaly azonban a dobosunkat, Gábort fél évig nélkülöznünk kellett, miközben mindannyiunk időbeosztása megváltozott többé-kevésbé. A zenekarba fektetett energia megcsappant, és bár folytattuk a koncertezést és a kreatív folyamatot a civil életünk mellett, fel kellett tenni a kérdést, csináljuk-e tovább? Úgy döntöttünk, folytatjuk. Ennek eredménye lett a most készülő 10 számos nagylemez. Ezen új dalok lesznek, amelyek kissé eltérnek a korábbiaktól. Bevallom, sokáig volt bennem egyfajta megfelelési kényszer a stílus iránt, vagyis próbáltam olyan dalokat írni, amit egy kelta-punk csapattól elvárnak a műfajt kedvelő rajongók. Mostanra ezt sikerült teljesen elengednem; ez az album olyan dalokat tartalmaz, ami nekem és nekünk, a zenekarnak tetszenek. Nem felejtettük el, hogy honnan jöttünk, és nem is fordítottunk hátat az ír zenei motívumoknak, de előtérbe kerültek a punkos, rockos, sőt, olykor metálos elemek, és legnagyobb örömünkre sikerült ezeket ötvözni a folkos témákkal. Május elején fel is avatjuk az albumot a negyedik A38-as születésnapunkon!

Addig még hátravan a mostani Szent Patrik-napi koncertünk, ami egy rendhagyó buli lesz, mert az új dalokkal még várunk a lemez megjelenéséig, ezért most egy teljesen más műsorral készültünk. A legismertebb keltapunk slágereket dolgoztuk fel, amelyeket még sosem hallhatott tőlünk a közönség, és mivel még sosem csináltunk ilyet, a Szent Patrik-napi parádé egy tökéletes alkalom erre.

Kk: Pedig ahogy tudom, te nem vagy nagy barátja a feldolgozásoknak…

Dani: Nem bizony! Egyszerűen azért, mert nem én írtam őket. De nem kell aggódni, benne lesz a játszott dalokban a Scarlet, szóval érdekes produkció lesz, az biztos.

Kk: A másik projekted, amiről szintén írtunk már, a The O'Neills. Ez a formáció most mintha kicsit előtérbe került volna.

Dani: Igen, egy kicsit felerősödött az O’Neills - a csapat legnagyobb örömére. Rájöttünk, ebben a zenekarban jóval több van, mint eredetileg terveztük. Ez egy amolyan tradicionálisabb ír zenét játszó háttérzenekarként indult, amelyet kifejezetten ír pubokban történő fellépésekre alakítottunk, de tavaly kiderült, hogy koncertzenekarként is megállja a helyét. Persze ehhez a játszott dalok is változtak kicsit, elmentünk a tradicionális ír dalok mash-up jellegű átdolgozása, kibővítése felé. Ezzel egy kicsit pörgősebb, modernebb produkciót hoztunk létre, és mint kiderült, a közönség erre nagyon is vevő. Most ezen a vonalon haladunk tovább, elképzelésem szerint az O'Neills „Budapest ír zenekara” lesz. Emeltük az elvárásokat magunkkal szemben is, például a fellépéseink hangminőségére sokkal jobban odafigyelünk, mint az elején. Egyszóval a produkció kicsit előrébb lép a pubok hátsó részéről.

Beszélgettünk még sok mindenről, a gombamód szaporodó új ír zenekarokról, az ismert csapatokkal való viszonyukról. Én persze kérdeztem arról is, hova helyezi magukat a hazai írzenei világban, és egyáltalán mit gondol a többiekről. Itt Dani például kiemelte a Jolly Jackers teljesítményét. Példaértékűnek érzi, amit az a zenekar véghezvitt, igaz, pontosan látható, hogy ez bizony 100% odafigyelést, és vélhetően komoly beleinvesztálást is kívánt – pontosan erre van szükség ahhoz, hogy egy hobbi zenekar professzionális zenekarrá váljon.

Amikor korábban beszélgettünk, Dani többször is elmondta, hogy ő nem készül a „kiöregedett rocksztár” élethelyzetre. Most zenél, mert élvezi, de közben végzi a tanulmányait, építi a civil karrierjét, és idővel nyilván váltani fog. Ez akkor valahogy nagyon bennem ragadt, olyannyira, hogy mindenféle beszélgetéseimben szoktam is idézni, mint egy lehetséges, átgondolt karrier-útvonalat mutató példát. Kíváncsi voltam, most is így gondolja-e. Úgy tűnik, ebben nincs változás, bár a két zenekar, a The Scarlet és a The O'Neills ebből a szempontból teljesen eltérő utat jelenthet. Az előbbi egy punk-rock zenekar, igazából ez a fiataloknak való. A második egy sokkal csendesebb, talán kifinomultabb produkció, itt azért el tudja képzelni, hogy tovább is érdemes lehet foglalkozni vele.

Adta is magát a kérdésem, hogy meddig lát előre? (Dani ugye marketinget tanult, és ahogy ismerem, elég pontosan szokta látni mit, miért és hogyan kell tenni, a tervezettségre törekszik a zenekarok jövőjének alakításában is.) Itt megint átadom a szót:

Dani: A The Scarlet esetében most minden azon múlik, hogy hogyan fogadja a közönség az új lemezt. Mi úgy érezzük, ez egy nagyon jól sikerült album lesz. Ha a közönség is így fogja érezi, akkor nyílnak meg számunkra azok a forgatókönyvek, amelyek például lehetőséget teremtenek újabb fesztiválokon való szerepléshez, eddig nem felavatott vidéki helyszíneken vagy külföldön való koncertezéshez – és persze új lemezkészítéshez.

Én drukkolok nekik, azonban addig is arra bíztatok mindenkit, hogy a most vasárnapi Szent Patrik napon mindenképp menjen el az újjá alakult Instant-Fogas Ház komplexumba. Összesen öt színpadon, mintegy 20 ír zenét játszó fellépőre számíthattok. A 'családhoz' tartozó csapatok fellépései így következnek egymás után: 

17.30-tól a Green Spirit,

19.00-tól az O'Neills,

20.00-tól Feiryn,

21.00-tól pedig a The Scarlet játszik.

A Szent Patrik napi parádé eventjét itt találjátok, az esti The Scarlet koncertjét külön pedig itt. Gyertek, hangulatos este lesz, az bizonyos. 

A posztban használt fotók a csapatok Facebook oldalairól származnak.
Utolsó módosítás: csütörtök, 16 március 2017 18:23

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195
Több poszt ebben a témában: « Cirkusz-KA Most jön a jó rész... »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?