Menu

Keressünk Alternatívát!

Keressünk Alternatívát!

Milliószor esett már szó itt a portálon arról, hogy manapság egy zenész legnehezebb feladata eljutni a közönséghez. Fura lehet ez az állítás, hiszen a számos ingyenes és mindenki által használható felület minden korábbinál könnyebbé tehetné ezt, de itt olyan mennyiségű információ, esetünkben új zene ömlik a potenciális közönségre, hogy ebből kitűnni nagyon nehéz. Különösen igaz ez az odafigyelést, odafigyelve hallgatást, ráhangolódást igénylő produkcióknál. Kevésbé ismert előadóként megkapni egy reménybeli rajongó figyelmét, odafigyelve hallgatását szinte reménytelen feladat.

Vannak persze előadók, akik ebbe a helyzetbe nem nyugszanak bele, és új utakat keresve próbálják elérni a közönségük, megtalálni a saját helyük ebben a zajos világban. Ilyen előadók a január 11.-én megrendezésre kerülő Alternatíva minifesztivál fellépői. Ahogy tudom, az ötlet Nagy Edi fejéből pattant ki, de a megvalósításba már egyesült erővel álltak bele a lányok. Az "egységben az erő" elgondolás nyilván nem új, ettől függetlenül azért nem általános a zenei életben. A hagyományos felállás még mindig a zenekar plusz egy - szerencsés esetben hozzájuk passzoló - előzenekar felléptetése egy koncerten. Több, művészetében, minőségében, hozzáállásában azonos szinten álló csapatot ritkán láthatunk egy este a pesti klubok színpadain.

Most viszont épp ilyen estére számíthat, aki ezen a csütörtöki estén elmegy a Kuplungba.

Az este fellépői 3 különböző karaktert, 3 eltérő zenei világot mutatnak meg. Egy valami mégis közös bennük: a dalaikban élik meg a nőiséget, a szerelmet, a csalódást, az érzéseket és a pillanatokat,és a dalaikon keresztül engednek bepillantást különleges világukba. És ez a világ tényleg különleges! Három lány, három csapat, amelyek mindegyike igazán szívből zenél. A koncert  'hivatalos' anyaga szerint az Alternatíva mint mozgalom/koncertsorozat/közösség célja támogatni és bemutatni azokat a női előadókat, akik az underground zenei világban varázsolják el a közönséget, nem kizárva az összekapcsolódást más művészeti ágakkal.

Azonban szerintem ez az este ennél sokkal többet adhat és ad azoknak a szerencséseknek, akik ott lesznek. Bele láthatnak három csodálatos énekeslány legbensőbb gondolataiba, kicsit megérezhetik, megélhetik mit is gondolnak, éreznek a világról. A koncertek idejére az ő szemükkel láthatják a világot. Ez pedig különleges élmény lesz, abban biztos vagyok.

A három fellépőről lehet sokat írni, és keveset is. Én azt gondolom, igazából hallani és látni kell őket, a korábbi érdemeket és hasonlókat felsoroló leírások nem az igaziak. Ezek csak egy külső pillanatfelvételt adnak, miközben zenéjüket hallgatva, a színpadon látva őket tényleg szinte 'beléjük láthatunk'. Ami nyilván sokkal nagyobb és sokkal igazibb élmény.

Indigó, NAGYEDi, The Anahit – 3 csodálatos nő és zenésztársaik, 3 egyórás koncert egy este alatt, totális érzelmi feltöltődést garantálva, nem kizárva a táncot sem. Az estét Indigó nyitja meg zenekarával, és egyből elrepítenek a jazzel és a könnyűzene legfinomabb elemeivel, valamint Indigó varázslatos hangjával átitatott univerzumba, amelyben néha rockba hajló megőrülések zökkentenek ki minket a kifinomult hétköznapokból. NAGYEDi EP- és videómegjelenése kapcsán Edi és a zenekar új dallal is színpadra áll majd aznap. A trip-hop és hip-hop lüktetésű, magyar és angol nyelvű dalok összefonódnak, mesélnek, közben pedig visszafoghatatlan lépegetésre ösztönöznek. Az est tökéletes zárása pedig az ebben az évben feltűnt The Anahit, azaz Csányi Rita soulos, r&b-s, elektronikára épülő varázslata lenne. Rita nemrég tért haza Londonból, ahol kellő inspirációt gyűjtve most megmutatja nekünk is „pillanatmegörökítő minimál elektronikus” világát.

Indigó

Indigó különleges atmoszférájú, érzékeny zenéje a modern jazzből és könnyűzenei műfajokból táplálkozik. Az ének és a hangszerek megszólalását élő elektronika egészíti ki, bensőséges, titokzatos és meglepetésekkel teli zenei világot alkotva. Az Indigó Palágyi Ildikó gyermekkori becenevéből vált alkotói névvé, ami a személyes hangvételre és a projekt céljára, az egységes zenei lenyomat készítésére egyaránt utal. Indigó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz- ének szakán diplomázott, jelenleg mesterképzésen folytatja tanulmányait. 2016 óta az ELTE-BGGYK zeneterapeuta képzésének óraadó tanára, ahol Ének pedagógia és improvizáció tárgyat oktat. 2015 tavaszán hívta életre formációját, melynek műsora saját, angol és magyar nyelvű szerzeményeire épül. 2016-ban meghívást kapott a Müpa Jazz Showcase fellépői közé, azóta rendszeresen hallható a hazai klubokban és fesztiválokon. Bemutatkozó szerzői albuma 2018 tavaszára várható. 

https://www.facebook.com/indigo.ildiko/ 

NAGYEDi

EDit a klubkoncert olvasóinak nem kell bemutatni. Aki látta már EDit (Nagy Edina) a színpadon, az tudja, hogy mind a dalszövegek és zenei megoldások, mind az őt körülvevő zenészek tekintetében egy rendkívül természetes és emberközeli világ az övé. Ezzel a természetességgel olyan légkört teremt a színpadon, és sokszor a színpad előtt, hogy azt érzed, csak Neked énekel, és Rólad is szólhat az a dal, ami valójában az ő pillanatképeit és érzéseit meséli el, izgalmasan változó zenei környezetben. Az alapvetően triphop és hiphop lüktetésű, melankolikus, érzelmes dalok – korábbi hatások következményeként – nyomokban jazzt, soult, r&b-t és némi elektronikát is tartalmaznak, és - különösen, hogy könnyen befogadhatók - talán egy új, általa alternatív popnak keresztelt stílus születésének tekinthetőek. Vigyázat! EDi izgalmas hangja és a dalok egyedi lüktetése a testrészek ritmikus mozgását idézheti elő. A január 11-i mini fesztivál keretében egy EP- és videoklip-bemutatóra is számíthatunk.

EDitől nem egy zenekari felvételt teszek ide, hanem egy akusztikus duó felállásút, mert ez most a kedvencem, plusz ezt mi rögzítettük:

https://www.facebook.com/nagyediproject 

The Anahit

„Valahol az absztrakt és a mainstream közötti határon táncol “The Anahit”, ő maga pillanatmegörökítő minimal elektronikaként összegzi az izgalmas és olykor szívbemarkoló szerzeményeit. 2017 júniusában jelent meg első albuma “In the Dark” címmel, melynek megjelenését 4 év londoni élet, zenélés és tapasztalás előzte meg. Érezhető rajta egyfajta nyugatias hangzás, mely emlékeztet James Blake, BANKS, Lorde, RITUAL, Oh Wonder és Florence and The Machine zenéjére. The Anahit az élő fellépéseken is ragaszkodik a minimálhoz, mindössze ketten (vokál + billentyű/ableton live) valósítják meg az albumon is hallható hangzást.”

https://www.facebook.com/theanahit/ , https://soundcloud.com/theanahit 

A koncert facebook eventjét itt találjátok.

Ez az este igazából épp azt mutatja meg, amiről a klubkoncert.com portál a létrejötte óta szólni próbál. A klubkoncertek, a zene közvetlen, bensőséges hallgatásáról, a zenével való feltöltődésről, a kapcsolatról, ami a közönség és a zenészek között létrejöhet erre a pár órára. Hatalmas élmény, higgyétek el. Ha csak egy koncertre mentek el januárban, ez legyen az. 

 

*A poszt nyitóképét EDi facebook oldaláról vettem kölcsön.

 

Utolsó módosítás: szombat, 06 január 2018 11:09
Több poszt ebben a témában: « Minimal symphonic A Valentin nap mindenkié! »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?