Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

Hallgassuk a 'nagy öregeket'

Hallgassuk a 'nagy öregeket'

Pár napja egy zenészbeszélgetésen jártam, a már korábban egyszer bemutatott Nem Adom Fel Kávézó programját színesítik ilyenek. (Az ott rendszeres filmklubok, koncertek, meg minden más mellett.) A beszélgetés meghívott vendége Tátrai Tibor volt, akinek nevét azért a zene iránt picit is érdeklődők mind ismerik.

A tévékben, rádiókban időnként belefutunk amolyan 'nagy öregekkel' folytatott beszélgetésekbe. Jók is ezek, de bevallom, ritkán érintenek meg. Érdekesek, persze, de valahogy nem tartoznak a mi jelenünkhöz már. A csapatok, zenekarok, amelyekről ezekben szó esik, már számomra is a zenetörténelem részei. (Pedig én sem vagyok már fiatal.) Épp ezért lettem kíváncsi erre a beszélgetésre, arra, hogy a koncertélményekhez hasonlóan van-e különbség, ha élőben, az első sorból, a mesélő arcát, gesztusait is figyelve hallgatunk meg egy ilyen beszélgetést?

A válasz az, hogy bizony van. Tátrai Tibor beszélgetőtársa Köleséri Sándor volt. Az elején kicsit talán döcögősebben indult az este, Sándor kérdései nem indították be rögtön Tibor mesélő, anekdotázó hajlamát. De aztán valahogy összeállt a dolog, Tibor belelendült, és innentől kifejezetten élmény volt az ő szemével, apró megjegyzéseivel belelátni a sok évtizeddel – és egy politikai rendszerrel – korábbi világba. Csakúgy mint az említett műsorokban, itt is sorjáztak persze a »történelmi« zenekar- és zenész nevek, Juventus, Sirius, Török Ádám és a Mini, Generál majd a már számomra is kortársnak számító HBB, Horváth Charlie és a többiek.

De élőben hallgatva, az apró megjegyzésekkel, színes kis sztorikkal megtámogatva, látva a beszélőt egész más, sokkal közvetlenebb hatása volt az egésznek. Az első félidő után beiktattak egy vetítéses részt is, ahol - szintén nem mai - diákat láthattunk Tibor magyarázataival. Ez is kifejezetten érdekesen alakult, mulatságos, a korszakot is jól bemutató sztorik kerültek elő.

A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem kifejezetten jó helyszín az ilyen jellegű programokhoz. Világos, barátságos, otthonos. Ez utóbbi itt is működött, az egész beszélgetés meglehetősen kötetlenre és hosszúra sikerült, és bár eredetileg volt meghatározott időpont a befejezésre, ezt bőven túlléptük, sőt, a végén a közönség kérdezett is párat, és ez is elég hosszúra nyúlt. Mégis, azt hiszem, senki nem nézegette az óráját, egyszerűen ez egy jó hangulatú este lett.

Tényleg tanulságos este volt. Itt a klubkoncert.com oldalon ugyan jobbára a fiatal, pályájuk elején járó előadókról írunk. De néha érdekes meghallgatni, hogyan is nézett ki ez pár évtizeddel korábban, hogyan is alakultak később meghatározó, ikonikus csapatok, és ezek létrejöttében mekkora szerepe volt néha a véletlennek. Manapság a marketing és a tudatos tervezés, no meg a trendek figyelése az elsődleges. Pedig sokszor tényleg nem számít más, mint hogy véletlenül épp jókor legyünk jó helyen.

És persze gyakoroljunk. Sokat.

Utolsó módosítás: csütörtök, 28 december 2017 20:21

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?