Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

Csak óvatosan

Csak óvatosan

Shaibo, Zsiráf - Eiffel tér, 2017.06.29

Nyár van, ilyenkor senkinek nincs kedve hosszan írni. Meg persze olvasni sem, úgyhogy ez most egy rövid (tényleg rövid!) beszámoló lesz.

A Nyugati pályaudvar melletti Eiffel tér ugyan nem teljesen új képződmény, de valahogy mégis ritkán járok arra, pedig igazán jópofa és élhető, amolyan igazi modern-városi tér lett, az a fajta, ahol jó lenni, amit használni lehet. Nem az a „fűre lépni tilos” táblás, inkább amolyan „gyere, heveredj ide” jellegű. A tér közepén nyílott Zsiráf nevű bár/kocsma/akármi is elkerülte eddig a figyelmem, pedig itt mostanság már koncerteket is rendeznek, sokfélét és jókat.

A héten itt lépett fel a Shaibo. Őket, ha csak tehetem nem hagyom ki, ráadásul most kicsit másféle hangzásra számíthattunk, lévén, hogy itt akusztiknak nevezett, mindenképp kicsit csendesebb, visszafogottabb koncerteket rendeznek. Szóval elmentem, és nem is csalódtam. A hely tényleg jópofa, bár elég nagy, és látható, hogy a székeken ülő közönség túlnyomó része biztos nem az aktuális zenekar miatt érkezik, egyszerűen beültek egy hangulatos, szellős kerthelyiségbe, beszélgetni meg inni. Ezt valószínűleg tudják az üzemeltetők is, ezért a használt hangosítás eleve úgy van méretezve, hogy nem hangosítja be az egész vendégteret, pláne nem az amúgy stadion méretű teljes Eiffel teret. A színpad mint olyan sincs túlgondolva, a tér részét képező lépcsősor egy része van erre a célra hasznosítva.

Azonban ettől még a hely nagyon is hangulatos, és szerintem jó a koncertrész kialakítása is, de a fellépőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy nem a teljes vendégtérnek, pláne nem a szemben lévő irodaház előtt ülőknek játszanak. Bármilyen sokan is vannak a téren, a koncert közönsége igazából a színpadnak használt lépcsősor előtti, közepes terem méretű részén ülőkből áll. Ide is gyűlnek azok, akik valóban a zenére kíváncsiak. Most is így volt. Shaiboék ráadásul tényleg más jellegű koncertet adtak mint a szokásos, különösen Zsófi éneke volt sokkal visszafogottabb. Sokkal-sokkal, olyannyira, hogy néhány dalt vagy dalrészletet szinte fel se ismertem volna, ha nem hallgatnám amúgy folyamatosan a kocsiban. Dallamvezetésben, ritmikában is mások voltak, de jók, nagyon is. Eltérés volt még, hogy a szokásos villanygitár helyett most egy akusztikusat hallhattunk, ez is máshogy szólt, persze. Összességében azonban a koncert nagyon is bejött, volt egy rész, ahol Zsófi félreült, és csak a zenészurak improvizáltak egy ideig. Nagyon-nagyon jól, igazából ez az a zene, amit mindenkinek fel kéne írjon receptre az orvos. Ha nyerek a lottón, mindenképp veszek egy Shaibo-t, és beültetem őket a nappali egy sarkába, állandóra, amikor otthon vagyok, folyamatosan játszhatnának. (Hmm. A régi idők főnemesi-királyi gyakorlatának voltak előnyei, az bizonyos.) 

A srácok döbbenet ügyes zenészek, ráadásul most kiderült mennyire pimaszul fiatalok, ami egész félelmetes életpályát, vagyis további fejlődési lehetőséget rejt magában. Zsófi meg szimplán zseni. A zenekar mellett ültem a lépcsőn, egész közelről láttam hogyan zenélnek és hogyan énekel Zsófi, fantasztikusan érzik a zenét és a dalokat. Csoda, na.

Ennyi most, mondtam, hogy rövid lesz. Megyek füvet nyírni.

A nyár jó találmány, az Eiffel tér meg a Zsiráf szintén. A Shaibo-t meg már nem is mondom. Szóval az este minden elemét ajánlom, együtt és külön-külön is. Jó, a Shaibo-t kicsit jobban...

PS.:

A koncerten sajna nem hangzott el a Night Out című, újabb dal, pedig vártam. Ez egy sokkal tempósabb szerzemény, mint a többi, igazából talán nem is illett volna az akusztikusra hangolt vonalba, ezt a dalt inkább lelkesedésből ugrálósan kell előadni.

Így, mint ezen a félkalóz (nem CD minőségű) felvételen:

  

Amúgy lőttem pár képet is:

 

Utolsó módosítás: szombat, 01 július 2017 14:10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?