Menu

Négy

Négy

A hétvégén születésnapon jártunk. Negyedik születésnapon. Akinek volt már negyedik szülinapja, az biztos emlékszik, egy négyéves már egész jól elboldogul a világban. Tud járni, beszélni is, és nem önti le magát. Egyszóval működik.

Mármint ez a helyzet, ha a négyéves egy ember. Ha azonban - mint esetünkben - egy zenekar, a helyzet még sokkal előrehaladottabb. Egy négyéves banda bizony már szinte profi. Sőt, nyugodtan elhagyhatjuk a 'szinte' jelzőt is.

A The Scarlet - merthogy róluk van szó - idén is az A38 tetején ünnepelte a szülinapját. És idén is fergetegesre sikerült a buli. A csapat most két eseményt is ünnepelt, hiszen az évforduló mellett az új nagylemezük, a Hardfolk Shanties dalait is most hallhatta élőben a szélesebb publikum. Amikor legutóbb beszélgettünk Danival, a csapat frontemberével, a lemez még csak készült. De már akkor tudható volt, hogy ez bizony egy rockosabb album, tudatosan kicsit távolabb került az ír-kelta gyökerektől. Jómagam némiképp tartottam is a koncerttől emiatt, én a Scarletet mint írzenekart kedveltem meg, és nem feltétlenül vágytam arra, hogy rockosabb verzióban halljam őket.

Persze nem volt igazam, de előbb még essen pár szó az előzenekarról, a Traveller's Company csapatáról. Róluk nagyjából semmit nem tudtam, csak amit a koncert Facebook eventjében olvastam, miszerint lendületes és őrült folkzenét játszanak, kelta alapokkal. És tényleg. Több érdekesség is volt a koncerten, például, hogy mindenféle húros hangszer előkerült, a gitárokon kívül hallottunk bendzsót, mandolint, buzukit is… és persze ott voltak az elengedhetetlen hegedű és fuvola is.

A dalok meg a hangulat tényleg nagyon rendben volt, kirobbanó életkedvvel, lendületesen, amolyan igazi bulizenekarként zenéltek. De az igazi jópofaság nem is ez volt, hanem az, hogy a dobos és a hegedűs kivételével minden zenésznek jutott legalább egy olyan dal, ahol ő volt a színpad közepén. Szó szerint is, és zeneileg is. Tehát messze nem a megszokott, állandó frontember és az őt kísérő zenekar volt a felállás, hanem tényleg egyfajta együtt zenélés, mint valami jóféle jam eseményen. A közönség is bírta a dolgot, ahogy láttam voltak saját rajongóik is, nem csak a Scarletre érkezők, és volt is hangulat, tánc meg ugrálás, ahogy kell. Mindenképp ajánlott kategória a csapat, kövessétek a Facebook oldalukat, aztán ahogy lehet, nézzétek meg őket élőben is.

És akkor térjünk vissza a Scarletre. Döbbenet jó koncertet csináltak. Az egész már az első számtól olyan volt, mint valami jóféle házibuli. A közönség szinte a színpadon állt, itt aztán nem kellett noszogatni őket, hogy jöjjenek közelebb. És a zenekar tagjai is nagyon, saját magukhoz képest is extra lazán játszottak, szinte egy bulifolyam volt az egész koncert. Az új album dalai engem megleptek, valahogy itt sokkal írebbül szóltak, mint a Youtube videón. Voltak persze régi slágerek is, de Domi egyik kedvenc hegedűs előadójától, Lindsey Stirling-től is hallhattunk dalt. Az egész csapat valahogy nagyon összeérett, Dani már egész jól énekel (tényleg!), és persze karizmatikus frontember, a lányok pedig kifejezetten jó zenészek, a fuvola meg a hegedű hangjára néha az állam is leesett. És persze a fiúk is ott vannak a helyükön. Aurél és Gergely pontosak és mégis lazák, Gábor a doboknál meg valami döbbenet, maga az őserő, persze amolyan 'vidámfajta' őserő.

A koncert kicsit hosszabb is lett a tervezetnél, a Travellers is időben kezdett, aztán alighanem gyors volt az átállás, így a végén jó pár Scarlet ráadás dal is elhangzott, a nép meg persze megőrült a csapatért. Szóval, ez egy nagyon rendben lévő zenekar, és egy nagyon jól sikerült koncert lett. (A hangosítással ugyan voltak gondok, azért az kellemetlen, ha a hegedűszólót csak látja az ember, de nem hallja. De azért a gondok java része orvosolva lett, szóval ez nem rontott sokat az élményen, ugyanakkor 'A hajón' azért nem erre számít az ember...)

Amúgy, most visszaemlékezve a tavalyi meg a tavaly előtti szülinapi koncertjükre, azok is jók voltak, úgy látszik ez már hagyomány. Mindenesetre aki nem ismerné a csapatot, azért ne várja meg a jövő májust, hanem kedvelje a Facebook oldalukat, és nézze/hallgassa meg őket mielőbb.

Itt van pár kép, az első galéria a Traveller's Company, a második a The Scarlet koncertjéről:

Kéne valami zene is ide, hát legyen a Hardfolk Shanties album:

Utolsó módosítás: hétfő, 08 május 2017 19:07
Több poszt ebben a témában: « Csapatmunka Egy este, valahol máshol... »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?