Menu

Kodály, jazz, meg némi fűszer

Kodály, jazz, meg némi fűszer

Tegnap egy fiatal csapat bemutatkozó koncertjén jártam a Muzikumban. A Kodály Spicy Jazz a Kodály által gyűjtött zenét ülteti át a jazz nyelvére. Ennyit tudtam a programról a koncertet megelőzően. Elmentem, mert érdekesen hangzott a dolog, bár motoszkált bennem, hogy én azért nem vagyok egy kifejezett Kodály ismerő és -rajongó, vajon fog-e ez hátrányt jelenteni a koncert élvezetében?

Oké, Kodály Zoltánt persze valamennyire ismerjük mindannyian, főképp a népdalok gyűjtése és mentése kapcsán. De az bizonyos, hogy munkássága és művei manapság messze nem képezik a mainstream zenehallgatás részét. A Kodály Spicy Jazz ezen kíván változtatni, a zenekar kulcsfigurája Cséry Zoltán zongorista-producer, aki 21. századi szempontok alapján hangszerelte át a Kodály Zoltán gyűjtése révén megőrzött műveket. (Bár, mint látni fogjuk, több esetben talán inkább inspirálódásról van szó...) Mellette Görögh Dániel trombitán, Szentgallay György basszusgitáron, Köles Márk pedig dobokon játszik.

Ennyi a háttér. Vitathatatlanul dicséretes a törekvés, de ettől még persze maga a produkció lehetne kifejezetten hallgathatatlan és roppantmód elvont is.

De nem az! A koncert egy meglehetősen ügyesen felépített menetrend szerint zajlott. A négy zenész hangszerei mellett egy ötödik mikrofonállvány is állt a színpadon, mint kiderült, ez Garami Gábor, ismert rádiós műsorvezető számára került ide. A koncert dalait Gábor felvezetésével hallhattuk, minden dal előtt beszélt néhány mondatot az eredeti népdal gyűjtéséről, és magáról Kodályról is. Ezek a felvezetések fontosak és érdekesek is voltak. Ezután felvételről - nem eredeti, hanem friss, de szándékoltan archaikus hatású felvételekről - bejátszották az adott népdalt, majd következett a Spicy jazz verziója. Ami gyakorlatilag minden esetben nagyon ütős, tempós és nagyon élő jazz feldolgozást jelentett.

Ugyanakkor az igaz, hogy sok feldolgozás nagyon is messzire ment az elvileg alapjául szolgáló népdaltól, ezek inkább önálló, friss, épp kellően populáris jazz szerzeménynek tűntek. Az a fajta zene, amit simán lejátszhat a Jazzy rádió, aki csak véletlenül kattint oda, jó eséllyel hallgató marad, nem fog elkapcsolni senki a kocsiban, ugyanakkor a műértőbbek sem fognak túlságosan fanyalogni a túlzott popularitás okán. Ügyes, na. De azt is gondolom, ha a teljes koncert hanganyagát minden előzetes tájékoztatás nélkül, abszolút ismeretlenül meghallgatnám, akkor egy nagyon kellemes jazz élményt adna, ahol néhány valahonnan ismerős melódia ugyan feltűnne, de magamtól biztos nem kötném egyértelműen Kodályhoz.

A koncert két blokkból állt, és a két blokk kicsit másról is szólt. Az első egyértelműen a gyűjtött népdalokra építkezett. A második viszont kicsit közelebb vitt Kodály életéhez, itt talán jobban előtérbe kerültek saját gondolatai, saját zenei elképzelései. Szó esett a magánéletéről is, én például itt tudtam meg, hogy Kodály és a második felesége, Péczely Sarolta között 58 (!) év korkülönbség volt. Az biztos, hogy a zenekar azon elképzelése, hogy kicsit 'leporolja' a Kodály Zoltánról bennünk élő képet, abszolút működött. (Most utána is olvastam az életének és a munkásságának.) Sikerült kicsit élőbb, maibb, kicsit amolyan 'menő arc' módon bemutatni a mestert. A zenék pedig nagyon is rendben vannak, az ilyen jellegű jazz-t én akármeddig el tudom hallgatni.

Szóval, ez egy jó este volt, és mindenkinek ajánlom, hogy kövesse a csapatot, figyelje a facebook oldalukon az eventeket, érdemes meghallgatni élőben.

Pár kép készült a koncertről, a poszt végén pedig ott a csapat bemutatkozó videója.

 

Utolsó módosítás: péntek, 24 február 2017 12:54
Több poszt ebben a témában: « Tömegjam Koncertbeszámoló, sok zárójellel »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?