Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

Tömegjam

Tömegjam

A Brody-ban hétfőnként megrendezett jam-ekről már írtunk még tavaly. Akkor két ilyen rendezvényen voltam, és nagyon bejött az egész. Azóta is kapom az értesítéseket rendszeresen Zórád Andristól és Szüts Norbitól, a program két házigazdájától, de mindig közbejött valami. Aztán most, e hét hétfőn úgy alakult, hogy egy kedves énekeslány barátom elkísértem, mondván, legalább megnézem hol is tart a projekt.

Hát, meg kell mondjam, leesett az állam. A jam ugye fél kilences kezdéssel van meghirdetve, és hát azt azért tudjuk, hogy a pesti éjszakában ezek a kezdési időpontok ritkán pontosak, sokszor csúsznak a programok. Mi kilenc után egy kicsivel értünk oda, és gyakorlatilag ekkor már a klasszikus, csilláron is lógó tömeg fogadott. Minden asztal és minden szék foglalt volt, ráadásul időszakosan még közlekedni sem lehetett, mert az ajtókban is állt a nép, a keskeny közlekedő sávokban meg folyton ismerősök botlottak egymásba, a viszontlátás öröme felett érzett boldogságukban persze azonnali úttorlaszt képezve.

A Brody terme átépítésre került, mióta itt jártam, érzésre még nagyobb, pontosabban jobban kihasznált lett, de ez ez esetben nem sokat számított. Az érdekes amúgy az, hogy úgy láttam, pont a közönség, tehát nem a fellépni szándékozó zenészek-énekesek voltak sokan. A terem hátsó kétharmadában klasszikus értelemben vett közönség ült az asztaloknál. És beszélgettek. Ami miatt ez kiemelendő, az az, hogy a teremben bizony kifejezetten zaj volt. Ez a közönség nem az a koncertre figyelő fajta volt, mint akik mondjuk az Opus Jazz Club asztalainál ülnek, hanem amolyan vidám, sztorizó, beszélgető, jó értelemben vett kocsmaközönség. Viszont ez oly akkora hangzavart eredményezett, ami már igazából a zene rovására ment, volt is olyan időszak, amikor András a terem közepén csóválta a fejét, hogy bizony alig hallani a színpadon játszókat.

A zenészeket persze ez kevésbé zavarta, ők is sokan voltak, de inkább magukkal, meg a közös zenével foglalkoztak. Pedig ekkora tömegben gitár-, vagy pláne cselló- és bőgőtokokkal közlekedni komoly kihívás. A korán odaérkezett zenészek el tudták foglalni a színpad környéki asztalokat, de a később érkezők már nehezebb helyzetben voltak. Az mindenesetre most is látszott, hogy Andrásék jó házigazdái az eseménynek, figyeltek egyszerre mindenre, és a játszani szándékozó zenészek sem voltak magukra hagyva, de az esemény ettől még egy picit már nagyobb volt a szerintem kellemesnél, a korábban tapasztalt »alkotóműhely« jelleg azért ilyen tömegben kevésbé működik.

A műsor, vagyis hát a jam egyebekben továbbra is lenyűgöző. Bár a résztvevők között vannak rendszeresen itt játszó-éneklő figurák, azért sokszor kerülnek nem összeszokott zenészek egymás mellé, és egészen bámulatos, milyen jól tudnak együtt játszani, néha olyan színvonalon, amit ha egy zenekarnál tapasztalnánk, bizony bólogatnánk, hogy érezni, mennyit csiszolták a közös munkát. Itt meg csak úgy jönnek az ilyen pillanatok. A közreműködök egyébként úgy látom meglehetősen jól viselték a tömeget, odafigyeltek egymásra, talán már hozzászoktak a körülményekhez.

Szóval, a kezdeményezés továbbra is nagyon jól működik, a tömegre viszont nincs ötletem. A helyszín nagyon is jó ehhez a programhoz, meg aztán egy még nagyobb hely végképp elvenné a közös zene intimitását. Mostanában azért egymást érik a különböző klubok jam jellegű eseményei, van hova menni az ilyen jellegű együtt zenélés barátainak, nem lehet véletlen, ha az erős kínálatban ez a Brody jam mégis ennyi látogatót vonz.

Ahogy jön a meleg, talán kicsit ritkul majd a nem kifejezetten a zene miatt érkező közönség. Mindenesetre ha valaki mondjuk a következő hétfőn odalátogatna, javaslom a korai érkezést.

Pár képet lőttem, csak megszokásból:

Utolsó módosítás: péntek, 17 február 2017 16:44

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195
Több poszt ebben a témában: « Profik Kodály, jazz, meg némi fűszer »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?