Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

E. T. az Opusban

E. T. az Opusban

Múlt hónap végén volt egy érdekes koncert, amit meg is hallgattunk, de aztán megírni nem volt idő, most viszont bepótoljuk. Az, hogy egy-egy koncertről épp mi alapján szerez tudomást az ember, sokszor a véletlenen múlik. Ez esetben a csapatra a most frissen közéjük került énekesnő, Kovács Réka révén figyeltem fel. Persze Koós-Hutás Áron jó ideje ismert és lassan megkerülhetetlen trombitás, de élőben még nem hallottam, Rékáról viszont már írtunk, és az ő fellépéseire emlékeztet a Facebook…

A koncertnek az Opus Jazz Klub adott helyet. Ez a klub még mindig kedvenc, a technika, a miliő, az egész nagyon ki van találva. A lányommal mentünk, persze vacsora után már, de hát itt nagyon nehéz megállni, hogy ne rendeljen valamit az ember. Szerencsére ezt tudják is, így vannak amolyan koncert-falatok névre keresztelt ételeik, amik pont erre az „kéne-is-enni-meg-nem-is” érzésre kínálnak megoldást. Jó hely, mondom én.

De ugorjunk is a koncerthez. Koós-Hutás Áron 2008-ban lett ismertebb, amikor megnyerte a Tomsits Rudolf Jazz Trombita Tehetségkutató Verseny-t. Sokat és sokfélét fújt, mígnem 2015-ben elindult a most hallott E.T. Project zenekara. Ahogy nézem, játszott itt több zenész már, a mostani felállás így alakult:

  • Koós-Hutás Áron – trombita
  • Zana Zoltán – szaxofon
  • Kovács Réka – ének
  • Zeek – vokál, rap
  • Szebényi Dániel – billentyűs hangszerek
  • Fonay Tibor – basszusgitár
  • Oláh Gábor – dob

És hogy milyen volt?

A dalok többsége a debütáló albumról érkezett. Ez egy egyedi hangzásvilágú lemez, amely a készítők szerint egy univerzális filozófián alapuló történetet mond el, s ahogy azt az album címe is sejteti, az egészet különleges elektronikus, kozmikus hangszínek fűszerezik. Na, ez elég misztikusan hangzik. Ezzel a leírással indulván, bizony számíthatunk valami rettenetesen elvont és átlagfüllel hallgathatatlan zenére is.

De ez nem az, sőt! Nagyon-nagyon jó az egész. A dolog ott kezdődik, hogy kifejezetten jó zenészekből áll össze a csapat. A dalok pedig nagyon széles zenei spektrumot fognak össze, nem egyformák, talán nem is hasonlóak, mégis van bennük egyfajta folyamatosság, valami módon kapcsolódnak egymáshoz. (Az albumról is elmondható, hogy épp a klasszikus, egyben meghallgatásra készült darab.)

A játszott dalokban tényleg sokféle jazz stílus tűnt fel, klasszikusabb és modernebb egyaránt, becsukott szemmel hallgatva igazából különböző korokba képzelhetjük magunk, néha a kezdetekhez, a 20-as, 30-as évekbe, máskor egy 70-es évek-beli érzés tört rám, még az akkori filmekben látható berendezési tárgyakat, bútorokat is látni véltem. Egy utazás, valóban, térben is, de főképp talán időben. Külön kiemelném Zeek rap-betéteit. Csak néhány dalban közreműködött, de azok ettől egész különlegesek lettek, igazából nagyon-nagyon fontos összetevő volt. (Megint éreztem azt, amit már máskor is, amikor egy ilyen beszélő-ember fellép a színpadra. Ilyenkor néha bekattan egy gondolat, hogy miért is olyan fontos ez, miért is olyan nagy szám? Beszélni mindenki tud. Aztán a dal közben meg rájövök, hogy ez bizony nagyon fontos eleme, és tényleg nem egyszerű jól csinálni… Hihetetlen sokat tud hozzáadni egy-egy dalhoz egy ilyen szereplő. És Zeek jó.)

A többieket nem emelném ki, Áron hallhatóan briliáns trombitás. Rékának ugye elég különleges hangja van, nem mindenkinek jön be, de én szeretem, és ezekhez a dalokhoz szerintem passzolt. A zenészek pedig tényleg jók, pontosak, mégis lazák, ahogy az ennél a műfajnál elvárható.

Néhány képet csináltam, de csak az asztal mellől, elég rendesen megtelt az Opus, macerás lett volna előremenni a színpadhoz, meg most inkább a zenére figyeltem:

Mindenképp ajánlom a produkciót, látni kell élőben, nem tudom hol-mikor lesznek a legközelebb, de a csapat Facebook oldalán lehet követni az eseményeket.

A koncertről nincs felvétel a Youtube-on, de egy darab friss stúdiófelvétel viszont van, érdemes meghallgatni:

Utolsó módosítás: kedd, 07 február 2017 10:20

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195
Több poszt ebben a témában: « Siker vagy kudarc? Kicsi-e a világ? »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?