Menu

Siker vagy kudarc?

Siker vagy kudarc?

A Monyo Project csapatáról írtunk már sokszor. Az Erdélyből származó csapat itthon még mindig kevésbé ismert mint a határ túloldalán, pedig már jó ideje itt élnek és alkotnak, és folyamatosan történnek velük izgalmas dolgok, igaz, ezek is jobbára külföldi színhelyeken.

Például, a múlt hónapban újra nagy sikerű koncertet adtak a 6. Novum Generatio International Guitar Days kolozsvári fesztivál keretében. A kolozsvári szimfonikusok kíséretével rendezett rockkoncert idén is nagy siker volt, azért egy színpadnyi vonóssal kevés rockcsapatnak nyílik módja együtt fellépni. Monyoék esetében ez az idei már a második ilyen produkció volt, tavaly is lehetőséget kaptak, akkor Marosvásárhelyen, az ottani nagyzenekarral léptek színpadra, erről be is számoltunk. Akkor elég sok megoldani való technikai nehézséggel szembesültek, most persze már pontosan tudták mire is kell figyelni egy ilyen különleges fellépésnél. A koncertet idén is Werner Gábor vezényletével láthattuk, neki köszönheti a Monyo Project a szimfonikus átiratokat is. Az idei koncerten 17 dalt játszott a zenekar, ezek között volt dalpremier is, a Feel the Wind című dal itt csendült fel először. Az instrumentális dalok (Sláger, Füst) nagyon meghatároztak a koncert hangulatát.

A korábbi koncertet a csapat utolsó albuma, a Minimal Cold hűvösen hömpölygő dalai uralták. Idén ezt felváltotta egy tempósabb, zaklatottabb zenei világ. A szimfonikusok fúvósaival (fuvolák és fagottok) no meg a vonós szekcióval kiegészített rockzene bizony igen különleges zenei utazásra invitált. A koncert zárására az énekesnő, Baba vette át a főszerepet. A záró dallal, a zenekar ars poétikájaként is tekinthető Boszorkánymisével, a jól ismert Bohemian Rhapsody fantasztikus, kirobbanó hangulatát varázsolta a terembe. (A csapat nagy tisztelője az épp 24 éve eltávozott Freddie Mercury-nak, ez a dal kicsit az ő emlékére is szólt.) Az est a Boszorkánymise jellegzetes kiáltásaival ért véget. 

Az alábbi videón ez a dal látható, még a tavalyi koncerten készült a felvétel:

A november 20.-i koncert után szinte azonnal repülőre pattantak, mert egy gyors, londoni, két helyszínes, két koncertes miniturnén vettek részt London egyik leghíresebb élőzenei klubjában, a Doublin Castle klubban (itt korábban láthatták a szerencsések az Artic Monkey-t, vagy épp Amy Winehouse-t is) és a már szintén kipróbált Road Trip Workshop klubban. Mindkét helyszínem már többedszer játszottak, ez a negyedik londoni kiruccanása a zenekarnak, így aztán voltak a nézők között már ismerős arcok is.

Decemberben végre itthon is láthatjuk a csapatot, épp egy hét múlva, december 20.-án a Szimplában állnak színpadra. Érdemes lesz elmenni, és meghallgatni őket, mert biztos, hogy a kolozsvári koncert után kicsit másképp szólnak majd a már ismert dalaik. Az ikonikus, Kazinczy utcai helyszín amúgy is hazai pálya a csapatnak, hiszen idén nyertek is a Szimpla Lemming tehetségkutatóján, ennek egyik hozadékaként jövő februárban Berlinben lépnek színpadra. Szóval nem árt lecsapni erre a decemberi időpontra, ki tudja, mikor játszanak újra elérhető közelségben...

Egy pár mondat erejéig még visszatérek a címre. Ezt épp ők ajánlották, talán azért is, mert zenészi pályájukat épp ez a két véglet jellemzi. Úgy látom, időnként kicsit nehezebb a boldogulás, különösen itthon. Ugyanakkor időről-időre olyan lehetőségeket is kapnak (mint az itt említettek is) amik viszont tényleg keveseknek jönnek össze, és ezek sikere mindenképp fontos segítség és muníció a további munkához.  

Utolsó módosítás: csütörtök, 15 december 2016 09:44
Több poszt ebben a témában: « Dupla dinamit E. T. az Opusban »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?