Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

Jazz és Vera

Jazz és Vera

Vannak koncertek, amelyekre valóban a kíváncsiság visz el. Néha már előre sejtem, hogy az adott előadás nem kifejezetten az én világom, de kíváncsi vagyok egy-egy épp ott játszó zenészre, vagy énekesre.

Ez a koncert is ebbe a kategóriába tartozott, kíváncsi voltam, de tartottam is tőle. Az ok a jazz zenéhez fűződő, kicsit ambivalens érzéseimben keresendő. Úgy vagyok ezzel a műfajjal, hogy tudatosan próbálom minél jobban megismerni és megszeretni. Azt persze tudom, a jazz, mint műfaj eleve nehezen körülírható, hiszen szinte minden zene kicsit jazz is. A jazzmuzsika hatást gyakorolt szinte valamennyi, ma hallgatott zenei műfajra. És, miután a zenében általában kölcsönösek a hatások, a többi újabb műfaj is hat némiképp a jazz előadókra. Épp ezért még egy tematikus, kifejezetten a jazz zenére építő klubban is nagyon sokféle, nagyon is különböző zenét hallhatunk. Próbálkozom buzgón, erre egyébként nagyon alkalmas hely például az Opus Jazz Club, itt igen széles merítést kaphatunk a jazz világából. Azonban - a merítésnél maradva - azt is kitapasztaltam hosszú évek próbálkozásai során, hogy épp a jazz zene sokfélesége miatt néha találok egy-egy olyan halat a hálóban, amit inkább visszadobnék. Egy szó, mint száz, végül mégis rá kellett jöjjek, hogy bármit teszek, a jazz hatalmas családjából nem mindent fogok megkedvelni. Hiába szeretném, hiába tudom, hogy ezek értékes és érdekes művek és dalok, mégsem megy. Persze ez talán nem is baj. A műfajnak így is épp elég nagy szeletét érzem már közel magamhoz.

Ami miatt ezt most elmeséltem, az annyi, hogy az ezen az estén fellépő Subtones csapata épp a szeretem / nem szeretem határvonalán áll nálam. Nagyon jó zenészekből áll a csapat, (Subicz Gábor - trombita, Benkő Dávid - zongora, Csókás Zsolt - gitár, Fonay Tibor - basszusgitár, Csízi László - dob) és vannak számomra kifejezetten tetsző dalok a repertoárjukban, de bizony vannak olyanok is, amelyek már a határaim túloldaláról szólnak. Ezt a koncertet mégsem akartam kihagyni, és ennek legfőbb oka a velük vendégként fellépő Jónás Vera volt. Róla írtunk már korábban, zenekaráról, a Vera Jonas Experiment produkcióról mostanában amúgy is eléggé sokat hallani. Sokat koncerteznek, fesztiválokra járnak, és mindenféle rendezvények kapcsán is találkozhatunk Vera és a csapat nevével. Rendben is van ez így, mert Vera valóban karizmatikus és tehetséges, ráadásul nagyon érzi a színpadi létet, vidám, kirobbanó, odafigyelést kiváltó előadó. Érdekelt, hogyan működik egy 'igazi' jazz csapat tagjaként. Igaz, a saját zenekarában énekel jazzközelibb melódiákat is, de valahogy azt gondoltam, ezen a koncerten azért más jellegű dalok lesznek hallhatóak. Erre lettem kíváncsi...

Rögtön le is lövöm a poént, Vera bizony nagyon is jól működött ezen az estén is. Ez a koncert nem egy Jónás Vera koncert volt, tényleg vendégként lépett fel, a Subtones Vera színpadra lépése előtt is játszott néhány számot, épp a fentebb taglalt érzéseket kiváltva belőlem, miszerint voltak egészen bejövős zenéik, de bizony akadt olyan is, amit nem értettem. (Azt hiszem, elegánsan ezt így szokás mondani.) Viszont, ahogy Vera színpadra lépett, már tudtam, hogy nem volt rossz ötlet elmenni a koncertre. A szokásos kirobbanó, vidám stílust kaptuk, és kiderült, igenis van érzéke ezekhez a dalokhoz is. Ezen az estén nem a megszokott, nyakba akasztott gitárt pengető előadóként láthattuk, hanem amolyan jazzesebb dívaként - igaz, ezüstszín tornacipőben. De ugyanolyan intenzíven, és ugyanolyan természetesen hozta ezt a stílust is, mint a korábbiakat. Más volt, de jó, és megint rácsodálkoztam arra kedvességre és közvetlenségre, amit már korábban is láttam nála, és az említett korábbi posztunkban ki is emeltem. Merthogy jó énekesnő tényleg nagyon sok van. De olyan, aki ennyire jól érzi magát a színpadon, és ilyen ügyesen tud atmoszférát varázsolni, elhitetni a hallgatósággal, hogy mind a barátai vagyunk, ez már ritkább. 

Vera dalaiból persze jócskán találni a youtube felületén, és a lemezei is kaphatóak. De én azt javaslom, aki teheti, nézze meg élőben, mert érdemes, és nem csak az élőzene amúgy is meglévő varázsa miatt. Vera különleges, de ezt igazán csak élőben lehet látni és érezni. Próbáljátok ki!

A koncerten Vera előadásában sokféle dal elhangzott, például ez a feldolgozás is. Videót itt nem csináltunk, de találtam egy korábbi felvételt:

Érdekes feldolgozás volt, élőben különösen. De Verától egyébként is sok érdekes dalt lehet lelni a világhálón. Úgyhogy - fenntartva, hogy élőben mindenképp meg kell nézni - azért a következő koncertjéig hallgatózhattok a Youtube-on is:

Az Opus beli koncerten pár kép készült, (bár az ottani, lila/kék színpadvilágítást sosem fogom megszeretni) ezeket itt meglesheti, aki vizuálisabb típus:

  

Utolsó módosítás: hétfő, 24 október 2016 16:11

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195
Több poszt ebben a témában: « Őszi borongás Mozikoncert »

1 comment

  • Bencsik László Károly
    Bencsik László Károly 2016. október 17. hétfő, 21:02 Comment Link

    A régi Salgótarjáni dzsessz és dixieland fesztiválok hangulatára emlékeztet .

    Report

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?