Menu

Feketék a rakparton - Revo.Project

Feketék a rakparton - Revo.Project

Az ember néha követ el hibákat. Hiába írom én is, hogy mindent meg kell hallgatni, MIELŐTT véleményt alkotnánk róla, bizony, ez nem mindig sikerül. Megesik, hogy egy-egy zenekarról nehezen írok. Halogatom, tolom a témát egyik napról a másikra. És ennek sokszor az az oka, hogy az élőben még nem is hallott zenével kapcsolatban előítéleteim vannak, valahogy nem érzem közel magamhoz. Néha még akkor is így van ez, ha egyébként ismerem a tagokat, és kedvelem is őket.

A tegnapi koncerten hallott bandával, a Revo.Project-tel is hasonlóan állt a dolog. A csapatról említés egyszer történt már itt a blogon, létrehozója, Zórád András, akivel a Brody's Jam okán már beszélgettünk. Anno elmondta, hogy van egy saját projektje is, amit Szűts Norbert barátjával közösen csinálnak, és ami épp új lendületet kap. Akkor gyorsan csináltunk is egy-egy interjúfélét erről a zenekarról is mindkettejükkel. Aztán a dolog annyiban maradt, mert a tőlük fellelhető felvételek valahogy nem érintettek meg. Hallottam ugyan, hogy a csapat összeállt, és fel is léptek a veszprémi utcazene fesztiválon, de oda nem jutottam le, így élőben nem hallottam őket.

Azt is tudtam, hogy András mellé énekesnőként megszerezték Mayer Blankát, akiről már sokat írtunk itt a blogon. Bevallom, ezen kicsit csodálkoztam is (újabb hiba?), mert a Blankáról alkotott képembe nem nagyon illett bele ez a csapat… De persze azért macerált a dolog, és most, hogy végre alkalom nyílt meghallgatni a Revo-t Pesten, ráadásul a pesti rakparton, igen illusztris helyen álló Pontoon-ban, hát elmentem. (Nehezen indultam el, az igaz, de aztán csak sikerült.)

És most jön a lényeg: Csodát hallottam! Gyakorlatilag már a beállásként eljátszott szám alatt megtértem, és megígértem magamnak, hogy ezentúl hallgatok magamra, és tényleg nem alkotok véleményt semmiről, amit nem láttam-hallottam élőben. Ez a csapat nagyon jó! Valójában túl jó is. Nem számítottam arra, hogy hazai előadóktól ennyire autentikusnak (úgy értem amerikainak) tűnő hip-hop/rap/g-funk dalokat hallhatok. Végül is ezek fehér, Kelet-európai fickók! (Meg egy hasonszőrű lány, persze.) Hát honnan tudnak ezek ilyen kellemetesen fekete zenét csinálni? 

A tagok:

Mc/Vokál - Zórád András
Basszusgitár - Szűts Norbert
Ének - Mayer Blanka
Gitár - Öllős Dávid
Billentyű - Dure Holiday
Dob - Siklósi Bence

És tényleg jók. A csapatról annyit tudni lehet (erről beszéltünk anno Andrással, most már tényleg összerakom az interjút!) hogy feldolgozásokat és saját dalokat is játszanak. Inspirációként kiemelik Warren G, Curtis Mayfield, 2Pac zenéjét, de merítenek az old school soul, hip-hop vagy épp a blues stílusokból is. Ráadásul András meglehetősen szöveg központú előadó, a saját szerzeményeinél fontosnak tartja, hogy valódi mondanivalójuk legyen.

De én most elsősorban nem erre figyeltem, hanem a tempóra, a dalok előadásmódjára, és bizony ez volt, ami meggyőzött. Ha becsuktam a szemem, odaképzelhettem magam a műfaj születési helyére, láttam az amcsi klipekből ismerős összes »klisét« a koszos és lepusztult városrészeket, a lecsúszott, a táradalom peremén élő feketéket, a kábszereseket, az erőszakot, a rendőröket... mindent! És pusztán a fülem, a hallott zene volt ennek a kiváltója. Tényleg autentikusan csinálják. Még mielőtt valami komor, társadalomkritikával teli koncertre asszociálna valaki, gyorsan elmondom, azért messze nem erről volt szó. Az egész koncert meglehetősen tempós, és jó hangulatú volt, látszott hogy élvezik amit csinálnak, és persze voltak kifejezetten életvidám, hip-hop jellegű dalok is. A koncert közben néha kicsit furán, kicsit szürreális éreztem magam. Fura volt, hogy a kivilágított lánchíd és a budai vár hátterével egy ilyen koncertet hallgatunk. De jó volt, az bizonyos. A zenekar kifejezetten jól játszott, és láthatóan feküdt nekik ez a stílus. Andrásnak meg olyan természetes ez a zenei közeg, mint nekem a levegő. Na, és akkor még Blankáról nem is beszéltem. Szóval, ezt is benéztem ám előzőleg. Blanka hangja igenis nagyon illik ide, ráadásul látható, hogy ez a zene és ez a stílus igenis nagyon közel áll hozzá, élvezte és érezte a dalokat. Igaz, azt András is mondta anno, hogy Blanka épp a soul zenei gyakorlata miatt is tökéletes választás, mert ezt műfaj a Revo.Project dalaiban is hangsúlyosan jelen van, de nem gondoltam, hogy ilyen jól sikerül ezeket az alkotórészeket összevegyíteni.

Csináltam pár rövid kis mobilos felvételt a koncerten, itt van közölük egy. Vacak a kép és a hang. Minden más remek:

Nyilván nem jön át az a hatás, amit élőben nyújtottak. Ha inkább valódi élményre vágytok, érdekel, hogyan is nyomja élőben ez a hat 'fekete' a zenét, lessétek meg a csapatot október 7.-én, amikor is a Gödörben (G3) lépnek fel az UP! vendégeiként. Érdemes, komolyan! Itt találjátok a koncert Facebook eventjét.

Pár kép a koncertről. (Sötét volt persze, viszont a Pontoon »színpada« mögötti háttér nem akármi...)

Ha te is ott jártál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall!  

Utolsó módosítás: vasárnap, 25 szeptember 2016 09:00
Több poszt ebben a témában: « Reboot - The Acoustic Loops Őszi borongás »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?