Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

PlasticOcean

PlasticOcean

Itt a klubkoncert.com-on metál zenéről talán még sosem írtunk. De egyszer mindent ki kell próbálni. Kocsis Danit sem mint metál zenészt ismertem meg, hanem mint Nagy Edi dobosát. Később derült ki, hogy bizony Dani szívéhez legközelebb a kemény zenék állnak, és van is egy barátaival közösen megálmodott metál zenekaruk, a PLASTICOCEAN. Amikor ez kiderült, rá is kérdeztem, hogy lehet ennyiféle zenei stílusban játszani, hiszen Dani legalább négy különböző zenei formációban dobol.

- Szóval hogy is van ez?

No igen. Igyekszem minél több zenei stílusban kipróbálni magam. Sokszor kérdezik zenésztársaim is, hogy hogyan bírom ezt, hogy hétfőn popzenekarral, kedden rock-, szerdán metálzenekarral játszom, de a válasz egyszerű; imádom mindegyik stílust. Elég csak meghallgatni egy-egy lejátszási listámat Katy Perry-től Charles Mingus-on keresztül az Emmure-ig sok minden megtalálható a kedvenceim között.

- És akkor beszéljünk jelen poszt apropójáról, a PLASTICOCEAN csapatáról, illetve az új, Wave című albumotokról. Hogyan jött létre a csapat, kik a tagjai?

A PLASTICOCEAN zenekar ötlete 2016. novemberében merült fel. Ekkor döntött úgy a csapatunk, hogy előző közös zenekarunkat megszüntetjük (Blizard) és egy újat hozunk létre. Az új - akkor még név nélküli - zenekarnak tagjai Pap Gergő – ének, Cihlár Helmut – gitár, Bolla Péter – gitár, Csordás Bálint – basszusgitár és jómagam, Kocsis Dániel – dob lettünk. Hosszas tanakodás után sikerült közös nevezőre jutnunk a nevet illetően, így a 2017-es évet már PLASTICOCEAN néven kezdtük. Ebben az évben rögtön fel is vettük első lemezünket „Wave” címmel Simon Istvánnál a No Silence Stúdióban, Gyulán.

- Mennyire volt egyértelmű a stílusválasztás?

Számunkra egyértelmű volt, hogy metál zenét szeretnénk játszani. A banda tagjai nagyon régóta szoros barátságot ápolnak és a zenei ízlésük sem tér el. Zenénk stílusára new wave metalt szoktunk mondani, de jobban szeretjük soproncore-nak hívni, így nem kell semmilyen stílusba belemagyarázni zenénket.

- Hogyan látod a zenei stílus helyzetét? Mennyire divatos az általatok játszott rockzene, látsz-e tendenciákat, esetleg növekvő vagy csökkenő érdeklődést a műfaj iránt. Esetleg ejthetsz azért pár szót arról, hogy vannak-e más figyelemre méltó csapatok, akár szintén kezdők, akik hasonlót játszanak, mint ti.

Azt mindenképp be kell látni, ez egyértelműen rétegzene. A divatos jelző fel sem merül, mindig voltak és talán lesznek is, akik szeretik, de sosem lesz igazán mainstream. Persze mindig akad egy-egy zenekar, aki épp megpróbálja meglovagolni a jelenlegi menő metál zenekarok sikereit, de mi nem ilyenek vagyunk. A saját zenénket játszuk, úgy ahogy belőlünk jön. Egyszerűen kedveljük ezt a stílust és szeretnénk magunkat jól érezni. Az külön öröm, ha ezt közönség előtt csinálhatjuk. Törekszünk arra, hogy zenénk egyedi legyen és ne azt mondják, hogy ez olyan mint a…. hanem – igen igen, ez a PLASTICOCEAN

- És akkor mit határoztatok meg célként? Egy rétegzenét játszó csapat reálisan nyilván nem a világhírt célozza meg...

Persze. Az idei évre 3 nagyobb célt tűztünk ki magunk elé. Az első a lemezünk megjelentetése, aztán tehetségkutatókon való részvétel, valamint egy koncert egy színvonalas klubban. Most úgy fest, mind a 3 célt sikerül/sikerült megvalósítanunk. Lemezünk megjelent idén nyáron és a legtöbb online felületen elérhető, vagy fizikai formátumban tőlünk is megvásárolható. Bekerültünk több tehetségkutatóra, ahol remek díjakat is nyertünk. Ezzel függ össze a koncert, mivel az Éter Plusz fesztiválon Egerben nyertünk egy A38-as koncertet. Balatonalmádiban pedig az Előzene fesztiválon első helyezést értünk el és a rengeteg díj mellett saját honlapunk elkészítésére is komoly támogatást kaptunk. Ebben az évben tervezünk még koncerteket az A38 mellett Budapesten, az ország nagyobb városaiban, valamint külföldön is alakul három fellépés, de ezekről konkrétumot még nem mondanék. Annyit elárulhatunk, hogy találkozhattok velünk többek között Budapesten, Dunaszerdahelyen, Sopronban és Bécsben is.

- Bemutatnád kicsit közelebbről a most megjelent első albumotokat?

A lemezen található számok nagyjából fél évig készültek. Mi a közös dalírás/szerzés hívei vagyunk, többször megpróbáltunk úgy számokat készíteni, hogy küldözgettük egymásnak az ötleteket és végül valaki összeollózta a szerkezetet, de soha nem lett belőle olyan, mint amit közösen készítettünk a próbateremben. Általában Helmut hoz magával egy-egy riff ötletet, amit közösen „megfejtünk”. Ennél a lemeznél koncepció volt, hogy elektronikus zenei elemekkel egészítsük ki számainkat. Most már úgy érezzük, hogy kicsit bátrabban is lehet ezekkel operálni, ezért koncertjeinken több kiegészítés hallható mint a lemezen. Amikor leülünk számot írni, időnként túlbonyolítjuk a dolgokat, ez főleg rám jellemző, mert sok progresszív rockot és djentet hallgatok. Ilyenkor jó, hogy közösen alkotunk, hiszen mindenki a saját zenei világát és gondolatait teszi bele. A felvételek sorrendjén sokat gondolkodtunk, tempójuk és hangulatuk szerint állítottuk őket sorba. A szövegeket Gergő és Bálint írja, nem szoktunk megbízni más szövegírót. A lemez Intro dalát Simon Istvánnak köszönhetjük, aki mindenkit teljesen meglepve az elektronikus zenével is borzasztóan képben van. A stúdiózás hihetetlenül jó élmény volt, rengeteg jó sztori van és üres rumos üveg. Mivel mindannyian dolgozunk a zenélés mellett, nem könnyű a több napos közös zenéléseket megszervezni, így ha sikerül, igyekszünk ezt rendesen megünnepelni.

Szerencsére ez nem ment a stúdiózás rovására, de néha a határokon táncoltunk. Az egyik legjobb sztori, hogy Gergő a harmadik szám után nem igazán érezte a hangnemet és nem nagyon ment a kiabálás neki. Ekkor közölte, hogy az a baj, hogy otthon alsógatyában szokott gyakorolni és úgy lenne neki kényelmes. Miután alsógatyára vetkőzött, még 2 számot felénekelt hibátlanul. De ez csak egy példa a rengeteg történet közül.

Az idei koncerteken kívül a jövő évre koncentrálunk, hiszen komoly célokat tűztünk ki magunk elé. 2019-ben sokat szeretnénk koncertezni, szervezés alatt áll 4 külföldi turné és 2 országos is. Tavasszal pedig ismét stúdióba szeretnénk vonulni, hogy elkészítsük a PLASTICOCEAN következő lemezét.

- Úgy legyen, köszönöm a beszélgetést.

 

A zenekar 'Wave' című albuma az alábbi linkeken érhető el:

A PLASTICOCEAN Facebook oldala itt található, érdemes figyelni, mert a koncertidőpontok itt jelennek meg leghamarabb: https://www.facebook.com/plasticoceanofficial/

Dani javaslatára az All About You dalukat tesszük ide a poszt végére:

Utolsó módosítás: vasárnap, 22 július 2018 14:54

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195

Kapcsolódó cikkek:

Több poszt ebben a témában: « Hold utca

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?