Menu

Kertipartiból fesztivál?

Kertipartiból fesztivál?

II. Pléd fesztivál, Nagytétényi Kastélymúzeum, 2017 augusztus 26.

Korábban már fejtettem ki abbéli nézetem, hogy a fesztiválok zajosak, zsúfoltak és porosak. Nem is nagyon járok ilyen helyekre, nem véletlen, hogy épp a klubkoncertekről kezdtem írni anno. Azonban a világ sokszínű, és előfordul, hogy egy-egy fesztivál mégsem tudja az összes általam felsorolt tulajdonságot megjeleníteni, esetenként emberközelibb, békésebb, a zenéhez közelebb engedő is lehet. Ez pedig már mindenképp megér némi figyelmet…

Ilyen fesztiválnak ígérkezik a II. Pléd minifesztivál is. Ez ráadásul egy budapesti, pontosabban nagytétényi rendezvény, ami ráadásul egy kastélyparkban kerül megrendezésre, tehát vélhetően még csak poros sem lesz. Egy kastély különben is menő helyszín szinte bármihez.

Amikor tudomást szereztem erről a projektről, (a szervezők kerestek meg a klubkoncertes lakáskoncertünk után, azzal, hogy némileg „hasonlóban utazunk”, és beszélgethetnénk) gondoltam, hogy érdekes lehet, ezért megbeszéltünk egy találkozót Bayer Árpáddal. Egy Baross utcai kávézóban mesélt arról, mit és miért is csinálnak.

Kk.: A »második« sorszám a fesztivál nevében gondolom azt jelzi, volt már egy ilyen esemény…

B.Á.: Igen. Az első egy baráti sörözés eredménye volt. Hárman ültünk a helyi kiskocsmában, és valahogy jött az ötlet, hogy kéne csinálni valamilyen rendezvényt, amelyik kerületünk, Budafok-Tétény (vagyis a XXII. kerület) korunkbeli fiataljait célozza meg, és amelynek résztvevői, fellépői is innen kerülnek ki. Itt meglehetősen összetartó közösség él, vannak is programok, de ezeket inkább más érdeklődési körök mentén szervezik, elsősorban családosoknak és idősebbeknek, a fiatalok leginkább a belvárosba járnak szórakozni. Viszont mi pontosan láttuk, hogy az itt született fiataloknak, 20-as éveikben járóknak is van (lenne) igényük a kapcsolattartásra és a közös rendezvényekre, és azt is tudtuk, hogy elég sok fiatal zenész, művész él itt.

Kk.: Volt valami gyakorlatotok a szervezésben már ekkor?

B.Á.: Ekkora léptékű eseményt még nem szerveztünk, igaz, volt mire támaszkodni, hiszen a helyi polgári körnek van egy háza, ide terveztük ezt az eseményt, ami ekkor még inkább egy kicsit nagyobbra nőtt házibuliként került megrendezésre. Elkezdtük felhívni a barátainkat, ismerőseinket, aztán valahogy egyszer csak összeállt. Ez tényleg egy nagy kertiparti volt, hangulatában, stílusában, bájos esetlenségében is. És még nem is hirdettünk.

Jól sikerült, persze mindent mi magunk végeztünk (tényleg mint egy házibuliban) névleges belépődíjat kértünk a vendégeinktől, ami épp arra volt elég, hogy a legszükségesebb kiadásokat fedezzük. Igyekeztünk mindent saját erőből és saját eszközökkel megoldani. Az esemény visszajelzései is jók voltak, így adta magát, hogy idén is legyen egy hasonló, azonban éreztük, hogy kicsit nagyobb helyre lenne szükségünk.

Kk.: Így jött képbe a kastély?

B.Á.: Hát, ennyire nem volt egyszerű, pontosabban nekünk tetszett volna, de az elején nem bíztunk abban, hogy a mi igen szűk - gyakorlatilag láthatatlan - anyagi lehetőségeinkkel ez egyáltalán kivitelezhető lehet. De azért megkerestük őket, és igen pozitívan álltak a kérdéshez. Az hamar kiderült, hogy tisztán üzleti alapon nem nagyon jöhet össze a dolog, viszont ők is meglátták az ötletben a lehetőséget, hogy mi olyan korosztályt célzunk meg, akik a kastély számára is fontosak lehetnek. Érdekes, de attól hogy a kastélyt kívülről itt mindenki naponta látja, még sokan vannak a mi korosztályunkban is, akik belül, a Kastélymúzeumban még nem jártak. Ez az esemény így a kastély számára is egy lehetőség, hogy új látogatókat érjen el. Így végül sikerült kialakítani egy olyan együttműködést, ami mindenkinek jó lehet. Ráadásul ez a helyszín így igen sok problémát levesz a vállunkról, nincs gondunk az infrastruktúrára, mosdók kialakítására, biztonsági őrökre, meg egy csomó dologra, hiszen itt minden rendelkezésre áll. Tényleg jól fogadták az ötletet és mindenben igyekszenek segíteni.

Kk.: A programba beleszóltak?

B.Á.: Igazából nem. Pontosabban ami kérésük volt, azt tőlük függetlenül mi is hasonlóan gondoltuk. Konkrétabban: ide most nem hozunk túlságosan kemény, hangos zenekarokat, nem lesznek például punk vagy épp metál bandák, inkább az akusztikus jellegű fellépőkre helyezzük a hangsúlyt. Ezen kívül ők szervezik a jelmezes tárlatvezetést, ami egy egyedi lehetőség.

Kk.: A fellépőket most is ismeretség alapján szedtétek össze?

B.Á.: Tulajdonképpen igen. Nagyobb részük inkább amatőr zenész, ismerőseink, barátaink, és persze az ő ismerőseik és barátaik. Főleg helybéliek, vagy olyanok, akik valamiképp kötődnek a kerülethez. Most sem bérlünk külön színpadtechnikát, saját cuccokkal oldjuk meg a hangosítást - a hangtechnikáért Csombó Tomi felel, aki amúgy a Sorrow is a sage-ben zenél, - ez persze azt is jelenti, hogy túl nagy, túl népes zenekarokat eleve sem tudnánk korrekten megszólaltatni. Ez egy családiasabb, pihentetőbb, nyugisabb, de mindenképp zeneközeli fesztivál lesz, épp mint a ti lakáskoncertjeitek.

Kk.: Egynapos lesz az esemény?

B.Á.: Igen, szombaton kora délutántól nagyjából éjfélig tart. Szóba került tavaly a kétnapos program is, de akkor ez csak részben valósult meg. Ez most is egy nonprofit esemény lesz, ha minden jól sikerül, épp kijövünk idén is. A nagyobb eseményhez nincsen anyagi hátterünk, ehhez már mindenképp szükséges volna néhány támogató. Ez még a jövő zenéje. Az mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy a Facebook esemény alapján a tavalyinál jóval nagyobb az érdeklődés, és a csapat is bővült, Antal Reni és Funk Ivett csatlakozásával úgy érzem, professzionálisabb lett a szervezés.

Kk.: Esetleg állandó, saját helyszínben is gondolkoztok?

B.Á.: Ez is szóba került már sokszor. Itt nyilván nem is csak zenéről lehetne szó, ismerünk több helyi képzőművészt például, akiknek szintén lehetne segíteni, kiállítási, alkotási lehetőséget biztosítani, többen a szervező csapatban is benne vannak – például Czimbal Pisti, vagy Keresztesy Vilma, – összehozni őket egymással, egyfajta helyi »kaszinót« teremteni a fiatal művészeknek és az őket kedvelőknek. Meglátjuk, mire jutunk. A továbblépéshez sok mindenre lenne szükség, sok lépésre, eleve kell egy keret ehhez, valamilyen egyesület vagy alapítvány, ami összefogná és alapot is biztosítana az elgondolásainkhoz. De most ez a fesztivál a legfontosabb. Izgulunk is. Tavaly gyakorlatilag két napot pakoltunk és dolgoztunk, miközben - szinte észrevétlenül - lezajlott egy kertiparti. Most kicsit könnyebb dolgunk lesz, a kastély által biztosított háttér miatt. De azért lesz feladat így is.

Kk.: Köszönöm. Tehát aki kíváncsi rátok, az szombaton fogjon a hóna alá egy összetekert plédet, és látogasson ki a kastélymúzeumba?

B.Á.: Így van, szeretettel várjuk! Nagyon jó kis nyárzáró esemény lesz.

 

Valóban, ez az idei nyár utolsó hétvégéje, és az idő is jónak ígérkezik. Részünkről mindenképp ajánljuk a programot, érdemes megnézni az esemény Facebook eventjét ahol minden tudnivalót megtaláltok, köztük a fellépőket és programokat is. A fesztiválra lehet regisztrálni, így kedvezőbb a belépő (800 Ft) és a jelmezes tárlatvezetésre is tudtok jelentkezni:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeOujby9RbLOoCN2FNIlHpZZuncgxlme6_DgwOc5V-yMrJ9iQ/viewform

Utolsó módosítás: szerda, 23 augusztus 2017 19:39
Több poszt ebben a témában: « Fanni, Ya Ou, Lykke Li Ukesteady »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?