Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

Csak szállj!

Csak szállj!

A hazai reggae élet jól ismert figurája Pécz Pali. A Pozitív zenekar frontembereként ismerhetjük a színpadról is, de ő a OLR portál gazdája is, erről már írtunk is korábban. Néhány napja jelent meg a Pozitív csapatának legújabb dala, rögtön egy videóval megtámogatva. Ez a dal adta az apropóját ennek a rövid interjúnak.

Palit ismerem egy ideje, és látom azt is, hogy Facebook oldalán mit és hogyan kommunikál. Több olyan esetre is emlékszem, amikor hosszabb írásokban fejtette ki a véleményét, többnyire elégedetlenségét és meg nem értését az épp aktuális politikai történések folytán megjelenő gyűlölet-hullámokkal kapcsolatban. Az új dalt hallgatva egyértelmű annak üzenete. Persze a reggae zene amúgy is a szeretetről és megértésről, a pozitív életszemléletről szól, de ebben az esetben talán személyesebb üzenete is van, erről kérdeztem Palit (művésznevén Sitgan-t). A válasza annyira jól összerakott lett, hogy nem is szakítom meg kérdésekkel, ide másolom egyben:

Sitgan: Jól érzed. Az igazság az, hogy évek óta figyelem az embereket. Nagyon bús ország voltunk mi mindig is, de mostanában pláne. Nem mosolyog a magyar és ez szerintem baj. Korábban mindig úgy írtam dalokat, hogy a szövegeket kicsit ironikusabban fogalmaztam meg, de ez már nem elég, itt az ideje az egyenes beszédnek. Az utóbbi időben 4 dalt írtunk meg és vettünk fel, ebből három hasonló témájú. Egyszerűen nem jó látni azt, ami most megy az országban, vagy akár a világban. Néha, ha véletlenül megnézek egy híradót, általában dühösen csak annyit mondok, hogy “Mi a fene van a világban?” Elképesztő, milyen időket élünk, ez nem normális, háborúk, gyűlöletkeltés, terror, menekültválság, radikális politika. Undorító, ahogy embereket ugraszt egymásnak a »nagytestvér«. És itt most mindegy, hogy médiának, politikának, vagy kormányhatalomnak hívjuk. Amúgy nem hiszek az összeesküvés elméletekben, de ez nem lehet véletlen. Mindig van valami szarság, amin össze tudnak veszni barátok, rokonok. Ezen felbuzdulva írtam ezeket a dalokat.

Az első, a most megjelent “Csak szállj!” dal egy vidámabb, optimista hangvételben íródott. Ugye a videó is arról szól, hogy mindenkitől egy mosolyt kértünk, meg egy pozitívabb hangvételű üzenetet. Mielőtt a Reggae Camp-re indultam, akkor forgattuk le a videót, néhány óra alatt a városligetben. Nem kellett hozzá sok idő, mert remek emberekbe futottunk bele. Néhány magyar srác nem akart velünk foglalkozni, mert pokemonoztak, de a többiek kedvesek voltak, és pozitívak, mosolyogtak. Természetesen mindenkinek elmondtuk, hogy rejtett kamerával vesszük őt és ez egy videoklip lesz. Aranyosak voltak, mind örömmel fogadták ezt. A CMR photo-val forgattunk, akikkel szintén összeszokott csapat vagyunk, sokat forgatunk együtt a HCW pankráció kereteiben, így már tudjuk mit várunk egymástól, és értjük egymás gondolatait fél szavakból is.

A következő két dalunk viszont komolyabb hangvételű, már forgatjuk a klipjét a "Gyújts fényt!" című dalunknak, és már megy az agyalás az azt követő klipen, Amit az AfroDZAQM-os Moe-val írtunk, "Ébredj fel!” címmel. Ha megfigyeled, mindhárom dalcím egy kétszavas felszólítás. Mondjuk úgy, hogy egy sorozat ez. Nagyon szeretjük ezeket az új dalokat, fontos témákat feszegetnek, de ezekre térjünk vissza majd, ha elkészültek.

Kk: Régóta érdekel, hogyan is születnek nálatok a dalok. Eléggé határozott egyéniségnek ismerlek, te írsz mindent?

Sitgan: A dalok nálunk mindig úgy születnek, hogy viszek egy dalszöveget, megmutatom a többieknek. Ha Lorának van ötlete énekdallamra, akkor azt még gyúrjuk akár napokig, vagy néha akár hetekig. Viszont a zene gerincét még aznap összerakjuk a zenekarral. Aztán persze finomítjuk, dolgozunk a hangszerelésen. De a Pozitív születése óta szokásunk egy-egy nekünk tetsző riddimet átdolgozni a mi stílusunkba. Ilyen is lesz az említett új dalok közt. Most izgatottan várjuk, mit fognak szólni a hallgatóink. A jelenlegi “Csak szállj!” dalunknak eddig nagyon jó a fogadtatása, nagyon szeretik az emberek és ennek nagyon örülünk! Tényleg rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Érezhető, hogy valóban ismét ível felfele a karibi zene…

Utolsó módosítás: szerda, 07 szeptember 2016 08:15

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195

Kapcsolódó cikkek:

Több poszt ebben a témában: « Zenekönyv - Déja VU Méter It's So Easy… »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?